Redactie Maandag 3 februari 2020

Voor- en tegenstanders verplicht materialenpaspoort in Cobouw

Het kabinet neemt eind dit jaar een beslissing over een verplicht materiaalpaspoort. Er is nog veel onduidelijk, zeggen kenners. In de week van de circulaire economie laat vakblad Cobouw vandaag op de site een aantal voor- en tegenstanders aan het woord.

Maar dat verplichte materiaalpaspoort zou er zomaar kunnen komen. Momenteel buigt een adviescommissie zich over de vraag of de bouw moet worden verplicht informatie over gebruikte materialen vast te leggen, en nog dit jaar hakt het kabinet de knoop door of die verplichting ook echt wordt ingevoerd.

Essentieel onderdeel

Madaster is het platform voor onder andere materiaalpaspoorten. Medeoprichter Pablo van den Bosch van Madaster hoopt – vanzelfsprekend – van wel. “Een materiaalpaspoort een essentieel onderdeel van een circulaire bouweconomie”, aldus Van den Bosch in Cobouw. “Je kunt niets hergebruiken als je niet weet wat het is, dus moet je vastleggen welke producten er in een gebouw zitten.”

Cijfers

Uit een enquête onder 230 opdrachtgevers die RVO in 2019 uitvoerde, blijkt dat het materiaalpaspoort steeds vaker wordt gebruikt; 13 procent had vorig jaar al een paspoort gemaakt voor een aantal projecten. 1 procent had dat gedaan voor álle projecten. Grote opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf zijn bezig met pilots. Het Transitieteam Circulaire Bouweconomie brengt naar verwachting eind dit jaar advies uit aan de overheid.

Meer info: lees het hele artikel in Cobouw

 


Beeld: Pascal Tieman

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.