Redactie Dinsdag 4 februari 2020

Woningcorporaties realiseren slechts 62 procent van bouwplannen

Woningcorporaties realiseren maar 62 procent van hun jaarlijkse bouwplannen, blijkt uit de Staat van de corporatiesector. Volgens toezichthouder Autoriteit woningcorporaties ligt dat niet aan belastingen als de verhuurdersheffing, zoals de corporaties zelf zeggen.

Volgens de Autoriteit zeggen woningcorporaties dat ze jaarlijks 25.000 woningen willen bouwen. "Toch blijkt aan het eind van het jaar dat ze een stuk minder hebben gebouwd: nog geen 15.000 woningen", aldus directeur Kees van Nieuwamerongen van de Autoriteit woningcorporaties in een interview in Trouw. Verantwoordelijk minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) noemt het "zorgelijk dat het woningcorporaties jaar op jaar niet lukt om hun planning qua nieuwbouw van huizen te halen". Ze wil op korte termijn 'steviger afspraken' maken met corporaties en gemeenten over de bouwproductie en eventuele belemmeringen voor ‘meer plannen’ wegnemen. 

Verbazing

"Wij staan met verbazing te kijken dat er geld is, dat corporaties kunnen bouwen, en dat het toch niet gebeurt", zegt Van Nieuwamerongen. "De afgelopen jaren, vanaf 2014, hebben corporaties jaarlijks zo'n 1 tot 2 miljard aan schulden afgelost. Dat is geld dat, oneerbiedig gezegd, op de plank ligt. Geld waar huizen voor gebouwd hadden kunnen worden."

Enorm tekort

Van Veldhoven wijst op het 'enorm tekort' aan woningen. Er kan een goede reden zijn waarom een project afvalt, maar in de hoeveelheid plannen moet daar rekening mee gehouden worden, vindt ze. Het kabinet heeft vanaf 1 januari 2 miljard euro beschikbaar gesteld om woningbouw te versnellen. "Samen moeten we alles op alles zetten om te zorgen dat die woningen er komen."

Bron: NOS

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.