Redactie Dinsdag 11 februari 2020

BIMPraat: samenwerken in BIM-proces in de cloud

Steeds meer organisaties gebruiken een centrale IT-oplossing voor het beheer van data én applicaties bij het werken in BIM. De BIMPraat On Tour BIM in de cloud van 16 april geeft inzicht in de voordelen van cloudoplossingen bij het werken met data en applicaties in de bouwsector. Deze BIMPraat vindt plaats in het Conferentiecentrum BIT-MeetMe in Ede. Aanmelden kan uiteraard via Het Nationaal BIM Platform.

Bij cloudoplossingen staat de IT-infra veelal in een of meer datacenters van de hoofdaannemer van een project. Doorgaans wordt de oplossing bovendien gecombineerd met SaaS-applicaties. Een belangrijk voordeel van deze trend naar de cloud is dat hoofdaannemers zich geen zorgen meer hoeven maken over het aanschaffen, inrichten en up-to-date houden van de IT-omgeving en -applicaties. Zij kunnen zich dus vooral concentreren op het bouwen en installeren.

In de BIMPraat sessie van 16 april over BIM in de cloud wordt niet inhoudelijk ingegaan op de functionaliteit van BIM-software. Er worden wel voorbeelden gegeven van klanten die hun BIM-toepassingen in de cloud gebruiken. De nadruk zal liggen op de voordelen van deze oplossingen voor het BIM-proces. Reductie van faalkosten en kortere doorlooptijden zijn daarbij belangrijke thema's.

Programma

Het programma bestaat uit een algemene presentatie over BIM in de cloud en diverse cloudoplossingen. Hierbij worden oplossingen naast elkaar gezet en de voor- en nadelen per oplossing benoemd. Generieke oplossingen zoals Microsoft Azure, Google en Amazon worden vergeleken met specifieke oplossingen die voor de BIM-markt ontworpen zijn zoals Cloudalize, Designairspace, Frame, BIM Workspace en BIMlink. Daarnaast zullen de sprekers inzicht geven in de toepassingsgebieden van deze oplossingen. Wordt dit per project ingezet waarbij meerdere ketenpartners betrokken zijn óf als oplossing voor het hele bedrijf voor alle BIM-projecten?

Als afsluiting van dit deel zal Roy van der Velden van BIMlink vertellen en laten zien welke voordelen deze oplossing biedt voor klanten.

Demo’s en rondleiding

Tijdens de BIMPraat zullen er ook demo-opstellingen zijn van de BIM Workspace (interactief). Ook is er een veilige mobiele netwerkoplossing voor BIM op de bouwplaats. Tot slot is er optioneel een rondleiding door het datacenter. Uiteraard is er een afsluitende borrel voor alle deelnemers.

Sprekers

De sprekers van deze BIMPraat zijn Michiel van Bergen (foto boven) van de CSN Groep, Roy van der Velden (foto onder) van BIMlink en Mart Morsinkhof van Linthorst Techniek. Meer informatie over deze sprekers en het programma staat op de site van Het Nationaal BIM Platform.

Informatie en aanmelden: BIMPraat On Tour over BIM in de cloud

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.