Redactie Vrijdag 14 februari 2020

Besix krijgt eerste mondiale BIM-norm

Het Belgische bouwbedrijf Besix heeft het certificaat ISO 19650-2:2018 gekregen, ‘s werelds eerste internationale BIM-norm, meldt de Bouwkroniek. Het certificaat is uitgereikt door de BSI Group, grondlegger van de meest toonaangevende normen.

Besix werkt al sinds 2010 met BIM, in het bijzonder voor grote projecten zoals wolkenkrabbers en complexe gebouwen, sluizen en haventerminals, weg- en spoorinfrastructuur, stadions en milieuprojecten. “De ISO-certificatie garandeert onze klanten dat Besix de werken uitvoert in overeenstemming met de meest veeleisende BIM-normen", zegt BIM-manager Kristof Vandenbogaerde van Besix. “In 2017 waren we al één van de allereerste Europese bouwbedrijven die het BIM Level 2-certificaat ontving door te voldoen aan de criteria van de PAS 1192-2 norm. We zijn er erg trots op dat we op dit gebied voorop blijven lopen.”

François Lederer, Head of BIM, Digital & Sustainable solutions bij Besix, zegt dat de toekenning van het certificaat volgt na de investeringen in digitale vaardigheden die het bedrijf de voorbije tien jaar als pionier heeft gedaan. "Het is ook een bekroning voor het werk dat onze BIM-experts gedurende al die jaren hebben verricht onder leiding van Juan Nolet en François Snoeck, die de drijvende krachten achter deze certificering waren”, aldus Lederer.

De certificatie volgde na een controle van alle procedures die werden toegepast bij Besix en de engineeringafdeling van het Belgischye bouwbedrijf. De BSI Group definieert de ISO 19650 als "een internationale norm voor het beheer van informatie over de gehele levenscyclus van een gebouw, met behulp van Building Information Modelling (BIM)". Deze is in dit opzicht van toepassing op bedrijven die worden beschouwd als 'Tier 1 Lead Design & Lead Contractor'.

Bron: Bouwkroniek

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.