Dirk Jan Kroon Donderdag 27 februari 2020

Visie op BIM: een moetje?

Mark Rutte zei ooit: “Visie is een olifant die je het uitzicht beneemt." Maar hier sprak een door de wol geverfde politicus, die pragmatisch wilde overkomen. Daarnaast wilde Rutte de links georiënteerde politieke partijen laten zien dat de VVD liever handelt vanuit idealen dan dat de partij spreekt over vergezichten.

Waarde van visie als basis voor succes

In de praktijk zien veel organisaties heel goed de waarde van een heldere visie op een bepaald onderwerp. Zo ook op BIM. Een goede visie koppelt de strategische doelen van de organisatie aan de concrete implementatie van BIM binnen de organisatie. Op die manier wordt de inzet en het gebruik van BIM onlosmakelijk verbonden aan de ambities van de organisatie. Ook geeft het zicht op de (financiële) middelen die de organisatie inzet om BIM tot een succes te maken. Een visiedocument is de basis voor het Plan van Aanpak. Dit plan beschrijft onder meer op welke manier de uitrol van BIM gaat plaatsvinden, binnen welke periode en wie welke acties gaat uitvoeren.

Een visie is dus het logische startpunt om tot een succesvolle implementatie van BIM te komen, waarbij BIM een logisch onderdeel wordt van de werkwijze van een organisatie. Dat heeft inderdaad niks met politieke idealen van onze premier te maken, maar des te meer met verstandig ondernemen door professionals in een complex krachtenveld. Twee werelden van verschil.

Visie op BIM

Kortom, een visie op BIM is een fantastisch document dat de gehele organisatie informeert over de nut en noodzaak van BIM. Een handig en overzichtelijk naslagwerk dus, dat te zien is als collectief geheugen van de organisatie. Maar niet elke organisatie schrijft dagelijks een visie. Toch is een visie waardevol omdat duidelijk wordt welke middelen een organisatie moet inzetten. Daarmee is het voor iedereen helder wat er verwacht wordt en wat hen te doen staat.

Intelligent, ijzersterk geheugen en gericht op samenwerking

Zo bezien was die vergelijking met een olifant helemaal niet zo gek gekozen van onze minister-president. Olifanten staan namelijk vooral bekend om hun intelligentie, geheugen en natuurlijke manier van samenwerken.

 


Dirk Jan Kroon is directeur van Corporeal en heeft een white paper geschreven over visie met daarin handvatten en praktische vragen.

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.