Redactie Vrijdag 13 maart 2020

Construsoft Window Roadshow over slimme kozijnsoftware

De software Construsoft Window is sinds de introductie in 2017 uitgegroeid tot een belangrijke tool in de timmerindustrie. “De roep om BIM-gerelateerde software voor kozijnen werd steeds groter en daarin hebben we voorzien”, zegt salesmanager Kristiaan Flierman van Construsoft. “Tekenen, calculeren, werkvoorbereiden en export naar machines zijn met Construsoft Window allemaal mogelijk vanuit een 3D-omgeving.”

Door Ed den Boer, oprichter Het Nationaal BIM Platform

Flierman is aan het woord tijdens de Construsoft Window Roadshow in Nieuwerkerk aan den IJssel. Het bedrijf is al 25 jaar softwareleverancier en levert naast diverse software van leverancier Trimble (zoals Tekla Structures, Sketchup, Trimble Connect, Vico Office) ook eigen software, waaronder Construsoft Window. Tijdens de roadshows op vier locaties in Nederland wordt de waarde en tijdwinst van Construsoft Window zichtbaar. Flierman beantwoordde vragen van deelnemers die vooral afkomstig waren van timmerfabrieken en leveranciers van hang- en sluitwerk. Hij vertelt enthousiast hoe Construsoft in samenwerking met onder andere Groeneveld Automatisering heeft gezorgd dat deze software data uit het 3D-model haalt om de gegevens omtrent kozijnen te verzamelen. “De data wordt daarna bi-directioneel vanuit XML en 3D-modellen aangestuurd en gemodificeerd”, zegt Flierman.

Kennissysteem

Construsoft Window maakt hergebruik van 2D- en 3D-data mogelijk vanuit bijvoorbeeld IFC-modellen volgens BIM-ILS (standaardisatie en specificatie), en DWG-bestanden. Het programma verwerkt deze data met de kennis van glas, houdt rekening met boor- en rekenregels (KVT/NBvT), leveranciersdata (zoals dorpels, hang- en sluitwerk, roosters) en spouwlatten, rekwerken, en vereenvoudigt en versnelt werkvoorbereiding en calculatie. Grote tijdswinst en foutreductie wordt eveneens gerealiseerd door de intelligente vakvullingen. Deze passen zich bij wijzigingen automatisch aan de nieuwe situatie aan. Daarnaast zorgt de software voor een machine-export die kan worden gebruikt voor de aansturing van machines die de kozijnen maken. Veel zaken worden automatisch door systeemrecepten gegenereerd en kunnen worden aangepast, waaronder de afmetingen, materiaalkeuze, glassoort, isolatiewaarde en het hang- en sluitwerk. De kozijnen worden compleet ontworpen door de software en tonen alle aanzichten, doorsnedes en specificaties in een 3D-viewer.

BIM

De kozijnensoftware Construsoft Window werkt in SketchUp en is bruikbaar in Trimble Connect (wat sinds kort gratis wordt meegeleverd bij een SketchUp-licentie). De software is met name relevant voor kozijntimmerfabrieken die nu deels al geautomatiseerd werken met bijvoorbeeld Matrix Software en/of Groeneveld en die meer willen met aangeleverde data bijvoorbeeld vanuit BIM-modellen.

Wanneer data die nodig is voor het maken van kozijnen beschikbaar is, wordt deze direct opgehaald (hergebruikt) uit BIM-modellen, legt Flierman uit. “Via een IFC-import worden de kozijnen automatisch gedetecteerd (ILS) en kan het specificeren en produceren beginnen. Eventuele modificaties worden direct in het model doorgevoerd zodat voor iedereen inzichtelijk is (WYSIWYG) wat geproduceerd gaat worden.

Werkvoorbereiding en calculatie

Werkvoorbereiders hebben mogelijkheden om de geleverde in- en output aan te passen. De software genereert automatisch bestellijsten volgens vooraf ingestelde recepten en dat levert de werkvoorbereider tijdwinst op. De calculator kan de bewerkingen voor de kozijnen-maak-staat direct uit het model halen en afprijzen per bewerking, materiaal en man- en machine-uren. Dus ook hier is een optimalisatieslag gemaakt.

Standaardisatie

De sector werkt hard om de verschillende standaarden voor hang- en sluitwerk tot één standaard te maken. Leveranciers kunnen zelf producten blijven specificeren en hun gegevens invoeren zodat bestellijsten en maakmodellen direct op productniveau kunnen worden vervaardigd.

Conclusies

De kozijnensoftware Window van Construsoft is volop in ontwikkeling en interessant voor makers en leveranciers van kozijnen en hang- en sluitwerk. Het vereenvoudigt het maakproces en zorgt voor (tijd)winst in werkvoorbereiding, calculatie en inkoop. Daarnaast geeft het partijen een goed inzicht in het model waar een kozijn moet worden geplaatst inclusief alle te leveren specificaties.

Lees verder

Nieuwsbericht Construsoft Window

Nieuwsbericht Construsoft Window

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.