Redactie Donderdag 19 maart 2020

"BIM is nog niet klaar voor restauratieprojecten"

Het Vlaamse vakblad Architectura verzamelde vorige maand een groep van twaalf experts in de restauratie en erfgoed en discussieerde met hen over de inzet van moderne ideeën en technologieën, waaronder BIM, bij de restauratie van monumentale oude gebouwen. Één van de conclusies van de deelnemers: “BIM is nog niet klaar voor restauratieprojecten.”

In het moderne ontwerpproces speelt BIM steeds meer een onmisbare rol. Is dat bij restauraties ook het geval? Niet echt, zo blijkt: “BIM maakt het bouwproces sneller en efficiënter en zou dus kunnen leiden tot een kwalitatievere restauratie. Toch merken we dat BIM lang niet in alle restauratieprojecten wordt toegepast. Bovendien was men vroeger ook al in staat om goede restauratieprojecten te realiseren, zonder BIM”, merkt Yves Vanhellemont van WTCB op.

Te complex

“Een historisch gebouw is heel vaak te complex om in een vereenvoudigd BIM-model te integreren. De techniek staat nog niet ver genoeg en BIM versnelt onze processen juist niét: de opmaakkosten van BIM in een historisch gebouw liggen vele malen hoger", zegt Isolde Verhulst van PERSPECTIV architecten. "Een grote troef van BIM is wel dat je over enkele decennia nog precies kan aanduiden welke ingrepen op welke plek zijn toegepast. Nu is het vaak heel moeilijk om in een restauratie uit de jaren zeventig de gevolgde ingrepen te reconstrueren.”

Ook Ruben Braeken van B+ Architecten twijfelt aan de meerwaarde van BIM in restauratietoepassingen. “BIM is erg interessant als de techniek ervoor zorgt dat je met zo weinig mogelijk inspanningen een maximaal resultaat kunt boeken. Maar in een restauratie zijn er heel wat aanpassingen nodig aan het BIM-model. Ik denk dat er voor BIM in restauratieprojecten nog een hele weg af te leggen is.”

Lees het artikel verder op Architectura.be.

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.