Redactie Donderdag 19 maart 2020

Wetenschappers VS maken zelfreplicerende baksteen die CO2 uit lucht haalt

Ingenieurs van de universiteit van Colorado hebben een baksteen ontwikkeld die CO2 uit de lucht haalt en … zichzelf repliceert. Dat schrijft het World Economic Forum. De techniek is volgens de onderzoekers nog niet perfect maar ze zijn het erover eens dat de nieuwe techniek baanbrekend kan zijn in de zoektocht naar bouwmaterialen met minder milieu-impact. De baksteen maakt gebruik van fotosynthese en bacteriën.

​De ingenieurs volgens het World Economic Forum hebben zand, gelatine, bacteriën en zonlicht gebruikt om de zelfreplicerende baksteen te maken die bovendien CO2 uit de lucht haalt. De bacterie die ze gebruikten heet Synechococcus. Die komt voor in plankton en gebruikt fotosynthese om energie op te wekken. De bacterie wordt gecombineerd met zand en gelatine en vervolgens gedrenkt in warm, voedingsstofrijk zout water. Dankzij fotosynthese wordt vervolgens calciumcarbonaat, maar ook zuurstof en glucose, aangemaakt. Zelf calciumcarbonaat maken, is baanbrekend, aangezien dan geen steengroeves meer nodig zijn. Calciumcarbonaat is een belangrijke grondstof voor bouwmaterialen, in het bijzonder cement. Veel voorkomende vormen van calciumcarbonaat, dat ongeveer 4% van onze aardkost uitmaakt, zijn onder meer marmer, kalksteen en krijt.

De cement- en baksteenproductie zijn zeer energie-intensieve processen die ook veel natuurlijke grondstoffen vereisen. Steengroeves worden gegraven en er zijn bijzonder hoge temperaturen nodig voor het afbakken van bakstenen. Sommige schattingen suggereren dat de baksteen- en cementproductie verantwoordelijk zou zijn voor 7 tot 8 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Concreet creëert de combinatie van zand en gelatine een soort zachte steen waarin de bacterie kan groeien en zich vermenigvuldigen, dankzij het warme zoute water en zonlicht. In één experiment werd een steen gevormd uit het nieuwe materiaal, in tweeën gebroken en opnieuw ondergedompeld in de zoutoplossing, waarna hij zichzelf herstelde en er een volledig bijpassende nieuwe helft groeide op de plaats waar de oude was geweest.

Het materiaal heeft natuurlijk (nog) beperkingen. Zo heeft de bacterie de juiste omstandigheden nodig om in te gedijen en er zijn ook vragen over de sterkte van het materiaal. We hoeven de ‘levende' baksteen dus nog niet meteen in massa in de bouwmarkt of groothandel te verwachten. Maar dat hij een groot potentieel heeft, daar zijn heel wat onderzoekers het over eens.

Bron: weforum.org

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.