Redactie Vrijdag 15 mei 2020

Bouw en Techniek wil steun voor bouw vanaf september

Brancheorganisaties in onder meer de bouw en techniek pleiten voor speciale overheidssteun vanaf september. Zij verwachten na de zomer te maken te krijgen met de echte klap van de coronacrisis. Dat staat in een brief die vandaag wordt aangeboden aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en die in handen is van BNR. "We willen een Deel-NOW-regeling", zegt voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland.

Terpstra verwacht een vraaguitval voor het derde en vierde kwartaal, en dan met name in de private sector. "Daar gaat een gat vallen, die uitval gaat er komen", zegt Terpstra, "Laten we elkaar in die periode vinden en helpen zodat we mensen dan niet buiten de deur moeten zetten die we later absoluut weer nodig hebben." Terpstra stelt een tijdelijke overbrugging voor: "Wij verplichten ons eraan mensen vast te houden en vragen daarvoor een soort deeltijd-NOW. In tweede instantie vragen we sectoren die minder sterk zijn voor de toekomst om mensen om kunnen te scholen voor bouwen techniek."

Echte klap na de zomer

ABN Amro concludeert dat de NOW-regeling te weinig rekening houdt met bedrijven in de bouwsector. Volgens sector econoom Sonny Duin van ABN Amro noteren bedrijven 45 miljard euro aan omzetdaling en is het aantal aanvragen snel boven de honderdduizend is gestegen. "De NOW-regeling heeft daarmee haar nut bewezen, tegelijkertijd zijn er bedrijven die onbedoeld buitenspel komen te staan. De bouwsector heeft nu de handen vol aan projecten die maanden geleden aanbesteed zijn en de echte klap wordt pas na de bouwvak verwacht. De regeling houdt daar nog geen rekening mee, ook is onduidelijk hoe een verlenging ervan eruit gaat zien." Volgens Duin heeft de bouw voor 600 miljoen euro aan omzetdaling opgegeven, is een ontslaggolf voorlopig voorkomen en moet het risico daarvan wel benoemd worden.

Ernstige zorgen

Voorzitter Wim van Mourik van Cumela Nederland, de brancheorganisatie voor ondernemers in groen, grond en infra, zegt dat het nog redelijk goed gaat. "We hebben nog werk van voor de crisis, het lijkt goed te gaan, maar als je naar de toekomst kijkt, daar maken we ons ernstige zorgen over. Dan heb ik het over Q3, Q4 en Q1 volgend jaar. De gemeentelijke opdrachten gaan wat trager, we merken dat alles stroperiger gaat, er komen minder werken online."

Besef is er nog niet

Volgens Van Mourik komt het besef nog niet zo hard binnen: "Van sommige aannemers zijn de oogjes nog niet open, en ook van sommige opdrachtgevers. Ontslagen gaan er echt komen." Van Mourik zegt te streven naar een aangepaste NOW-regeling "die voorziet in een kleine tegemoetkoming in de loonkosten en waarmee we de tijd waarin mensen niet hoeven te werken kunnen gebruiken voor omscholing en bijscholing."

Bron: BNR

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.