Redactie Woensdag 20 mei 2020

Verslag BIMPraat: automatiseren ontwerpprocessen leidt tot veel tijdwinst

Modelleringsprogramma’s zoals Revit, Archicad en Arkey worden steeds slimmer en uitgebreider. Toch kunnen gebruikers specifieke processtappen verder automatiseren om nog meer tijdwinst te bereiken. Hoe? Programmeren met Dynamo en C# werkt heel goed, zo leerden de deelnemers aan de BIMPraat van afgelopen donderdag.

Door Ed den Boer, oprichter Het Nationaal BIM Platform

De BIMPraat ‘BIM-data programmeren en controleren met Dynamo en C#’ (spreek uit: See-Sharp) werd door de coronamaatregelen georganiseerd in een interactieve webinar met veel vragen en discussie van de deelnemers. Dat zij enthousiast waren, bleek wel tijdens de digitale borrel toen de discussie over de mogelijkheden bleef doorgaan.

Historie

Programmeren is volgens gespreksleider en aankomend BIM-manager Pascal van den Berg van B+M Den Haag een ‘aparte en krachtige discipline’ die andere kwaliteiten vergt naast vakkennis van bouwkunde, constructies of installaties. “Je gaat het proces van modelleren in principe verfijnen om zoveel mogelijk herhalende werkzaamheden te vermijden met automatisering. Dat kon vroeger ook al, bijvoorbeeld in de periode dat we gebruik maakten van Autocad om te tekenen. En je kon specifieke procesmatige zaken automatiseren met LISP-routines,  een taal die het mogelijk maakt om  in Autocad extra functionaliteit aan te brengen”, aldus Van den Berg. “Nu gebeurt dit bij Revit met Dynamo en bij Archicad met Grasshopper. Met programmeertaal C# kun je in de meeste pakketten ingrijpen om zaken aan te passen.”

Van den Berg vindt het ‘een kick’ om in een programma een script te schrijven dat ervoor zorgt dat repeterende werkzaamheden kunnen worden geautomatiseerd. “Zo versnellen we ons werkproces en verslimmen we door automatisering. Een beetje zoals met het opvoeren van een standaard motor die veel meer kan als hij anders wordt afgesteld.”

Basis-ILS

Slechts weinigen zullen het leuk vinden om repeterend werk uit te voeren en dat dan ook de inzet en het verdienmodel van het programmeren. De aanwezigen in de BIMPraat hadden veel vragen over het gebruik van Dynamo en C#. De voorbeelden die Van den Berg toonde, gingen bijvoorbeeld over het maken van een standaard voor views en/of tekeningensets en stempels van een project. Het standaardiseren van informatie zorgt ervoor dat je die informatie niet vergeet maar ook dat er zaken op de achtergrond al automatisch gebeuren. Het verzamelen van eenduidige informatie uit andere documenten en dit consistent gebruiken verhoogt de werksnelheid, vermindert fouten en het maakt je werk bovenal leuker.

Een ander voorbeeld dat Van den Berg toonde, was het automatisch controleren van modellen op basis van de BIM Basis-ILS. “Het controleren van modellen is altijd veel werk maar het moet eenduidig en consistent gebeuren”, legde Van den Berg uit. “Juist doordat het repeterend werk is, kan een script die geautomatiseerd uitvoeren. Zo is 95 procent van alle zaken al inzichtelijk en kun je de aandacht richten op het professionaliseren van je data.”

Verschil Dynamo en C#

Dynamo is voor iedere modelleur relatief eenvoudig aan te leren en is een visuele programmeeromgeving in Revit op basis van Open Source. Dit betekent dat de broncode vrij beschikbaar en aanpasbaar is voor iedereen. Visueel programmeren is een vereenvoudigde manier van programmeren. In plaats van het schrijven van code maak je een script met blokken (nodes) die je met lijntjes verbindt om ze te koppelen.

“Met C# ben je echt aan het programmeren en ga je de output van Revit (of ander programma) middels een API beïnvloeden. Dit vraagt om specifieke kennis”, aldus Van den Berg. “C# is wel stabieler maar minder toegankelijk dan Dynamo. Het voordeel is dat het een bijzonder krachtige tool is die grote scripts sneller dan Dynamo kan uitvoeren wat wachttijden verkort.”

Generative design en modelleren

In een ander voorbeeld liet Van den Berg zien hoe een ontwerp met behulp van Dynamo is te ‘kneden’. Zo kunnen zeer snel verrassende ontwerpen ontstaan met hoekverdraaiingen. Handmatig zou het heel veel tijd kosten om die modellen te produceren.

Toekomst

Op de vraag hoe deze vorm van modelleren en programmeren het bouwproces beïnvloedt, was Van den Berg helder. “Dagelijks worden er nieuwe uitvindingen gedaan en kunnen bestaande processen verder worden geautomatiseerd. De repeterende werkzaamheden kun je hierdoor elimineren en standaardiseren in het productieproces. Als dit goed gebeurt, is de data consistent, eenduidig en betrouwbaar en gaat de snelheid omhoog. Zo is het werk een stuk leuker. Ik verwacht, nee ik weet zeker, dat dit in de toekomst van grote waarde zal zijn op onze bouw- en leefwereld”, zegt een gedreven Van den Berg afsluitend.

 

 


Volgende BIMPraat: ‘Specificeren en controleren van objecten in een BIM-model’

De volgende BIMPraat is op 11 juni en gaat over het specificeren en controleren van objecten in een BIM-model. De nadruk ligt op de uitdaging van het specificeren van klant- en productwensen en hoe deze vast te leggen.

Info en inschrijven: BIMPraat: Specificeren en controleren van objecten in een BIM-model

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.