Bert Kamp Donderdag 28 mei 2020

BIM kan opbloeien door coronacrisis

Bimmen kan opbloeien als het met de economie slechter gaat. In 2009 ging het slecht in de bouw en had iedereen plotseling de tijd en mensen om in BIM te investeren. BIM was hot. Iedereen had grote plannen en wilde meedoen.

Toen het weer beter ging, was alle goodwill echter snel weer verdwenen. Het samen bouwen werd weer ‘ieder voor zich’. Bimmen verwerd weer tot 3D-modelleren en kostte ineens te veel. En dan gaat er natuurlijk snel weer een streep door. Koppelen met begrotingen of Facility Management is nooit gemeengoed geworden. De overheid zou zo alleen maar IFC-info willen, maar bij het omgevingsloket is het IFC-model nooit verder gekomen dan achtergrondinformatie.

Digitale revolutie

BIM is achtergebleven in de digitale revolutie die we overal om ons heen zien. De laatste tien jaar is er weinig schokkends gebeurd. Corona geeft ons nu een herkansing en kan BIM een nieuwe impuls geven. Veel medewerkers wordt gevraagd thuis te werken en contact met anderen te vermijden. Op de verschillende platforms kunnen we productief blijven zonder naast elkaar te zitten. Daar is BIM bij uitstek geschikt voor.

BIM in de cloud

De BIM-platforms stellen ons in staat om grote projecten te beheren. Ook vanuit de huiskamer. Architecten, ingenieurs, aannemers, consultants en ontwerpers in het algemeen moeten werken in de cloud. Als we dit dan met Microsoft Teams of vergelijkbare programma’s combineren, kunnen we razendsnel het virtuele kantoor van 2020 inrichten. Zelfs de koffie en de borrel kunnen we virtueel doen. We hoeven ons geen zorgen te maken wie de Bob is want we zijn al thuis.

BIM kan er dus bijdragen aan nieuwe creativiteit. In plaats van distantiëren kan BIM bovendien mensen dichter bij elkaar brengen. Al was het alleen al dat we collega’s wat beter leren kennen door de boekenkast op de achtergrond. Laat dus je boekenkast zien en ga dus meer werken in de cloud. Zo is BIM meer dan een oplossing voor de weinigen en wordt het een innovatie voor velen.

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.