Redactie Maandag 15 juni 2020

NEN webinar 'Semantische datamodellering’

Op 1 juli 2020 organiseert NEN een webinar ‘Semantische gegevensmodellering’. Dit webinar wordt georganiseerd ter ere van de officiële lancering van NTA 8035. In deze Nederlands Technische Afspraak heeft de bouwsector gemeenschappelijk afspraken gemaakt over semantische gegevensmodellering.

De digitale uitwisseling van gegevens over gebouwde objecten (“assets”) in de levenscyclus van die objecten verloopt niet altijd vlekkeloos. Dat komt vooral omdat betrokken partijen, zoals opdrachtgevers, ontwerp- en adviesbureaus, uitvoerende bedrijven en assetmanagers, verschillende informatiemodellen gebruiken. Niet alleen willen zij, elk vanuit de eigen rol, andere dingen weten over een asset, ook de manier waarop ze hun informatiemodellen opzetten, verschilt. Uitwisseling en hergebruik van data vergt daardoor vaak veel en duur maatwerk.

NTA 8035

Om die situatie te verbeteren, heeft een groep opdrachtgevers, opdrachtnemers, software-ontwikkelaars en kennisinstituten als TNO en BIM Loket de handen ineengeslagen. Samen maakten zij afspraken over de manier waarop zij in het vervolg informatiemodellen zullen opbouwen. De resultaten zijn vastgelegd in de NTA 8035 “Semantische modellering van gegevens in de gebouwde omgeving”. Uiteraard hopen de initiatiefnemers dat zoveel mogelijk organisaties en bedrijven in de bouwsector hun voorbeeld zullen volgen. Ruim 30 toonaangevende organisaties hebben de NTA inmiddels omarmd.

Naar aanleiding van nieuwe afspraken rond semantische gegevensmodellering, organiseert NEN naast dit webinar ook twee workshops.

Bron: NEN

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.