Redactie Woensdag 17 juni 2020

Rob Painter (CEO Trimble): ‘Pandemie bevestigt belang digitalisering bouwsector’

Ruim 500 deelnemers zaten afgelopen donderdag aan hun beeldschermen gekluisterd tijdens de online editie van Stabiplan Basecamp Benelux. Hoewel het lastig was om werkelijk de verbondenheid tussen de deelnemers te voelen, was de middag succesvol. Al was het maar vanwege de keynote van CEO Rob Painter van Trimble. “De investeringen in digitale technologie zijn nog relatief laag in de bouwsector.”

Door Ed den Boer, oprichter Het Nationaal BIM Platform

Stabiplan’s grootste online event ooit was dus groot en het moet gezegd, de organisatie en het programma hebben deze verwachting waargemaakt. Naast het hoofdprogramma met keynotes konden deelnemers meedoen aan breakout-sessies over uiteenlopende onderwerpen zoals prefabriceren, calculeren en scannen. In die sessies konden ze ook leren hoe ze met tools van Stabiplan optimaal online kunnen blijven samenwerken. Uiteraard zijn ook de nieuwste features van de hard- en software gepresenteerd en waren er tips om productiever te werken.

Tijdens het online event was veel tijd en aandacht ingedeeld voor nieuws uit het eigen portfolio en dat was uiteraard leerzaam. Deelnemers aan het event konden echter ook een kwartiertje luisteren naar CEO Rob Painter (foto boven) van Trimble, het moederbedrijf van Stabiplan en dat was meer dan de moeite waard.

De bouwsector zal volgens hem de komende tijd echt stappen moeten maken met digitalisering. “De adoptie van technologie in de bouwsector is nog steeds relatief laag”, vindt de welbespraakte Painter. “De huidige pandemie bevestigt het belang van digitalisering in de sector. We staan op een kruispunt van de factoren: mensen, processen en technologie. Wil de bouwsector echt transformeren dan moeten die factoren echt meer in harmonie worden gebracht.”

Weinig innovatie

In de bouwsector domineert de factor mens en zijn bedrijven vooral bezig met het vinden, opleiden en vasthouden van de juiste medewerkers. Dit is volgens Painter hun ‘topprioriteit’. Cijfers illustreerden die stelling want 90 procent van de bedrijven maakt zich zorgen over het vasthouden van talent. De factor processen is in de bouwsector volgens hem nog (te) sterk gericht op maatwerkprojecten met gefragmenteerde workflows en ketenrelaties. En ten slotte is technologie volgens Painter het ondergeschoven kindje. “Er wordt weinig geïnvesteerd in innovatie, er zijn nog veel ongelijke individuele oplossingen en er zijn veel startups. In onze visie wil Trimble daarom nadrukkelijk een rol spelen bij de transformatie van de manier waarop de sector werkt. We geloven in meer samenwerking in de volledige levenscyclus van bouwprojecten. Tegen die achtergrond willen we dat onze producten en diensten helpen met het verbinden van de fysieke en digitale werelden. Maar dat ze ook de samenwerking mogelijk en makkelijk maken tussen de mensen in het kantoor en op locatie. Zo kunnen we partners en klanten verbinden en de sector beter laten samenwerken.”

Groei

De vooraankondiging van het online event sprak over het ‘grootste online BIM-event ooit’. Zo gek is dat niet want Trimble groeit als kool. De coronacrisis en de behoefte aan thuiswerken helpen daar natuurlijk wel een beetje bij. General Manager en Vice President Lawrence Smith van Trimble MEP noemde de getallen. “Er werken ondertussen ruim 100.000 gebruikers vanuit 20.000 klanten dagelijks met software van Trimble MEP en het platform Trimble Connect heeft inmiddels 10 miljoen gebruikers. De groep MEP-collega’s (installatie en elektrotechniek) telt ondertussen meer dan 700 mensen en hun aantal groeit”, aldus Smith.

Tijdens zijn presentatie schetste Ruud Kats, sales directeur Benelux, dat tegenwoordig (bijna) alles digitaal mogelijk is. “Ontwikkelen, ontwerpen, uitvoeren en beheren kan in de cloud worden gerealiseerd en ontsloten op het samenwerkingsplatform Trimble Connect”, zei Kats enthousiast. “Het platform ontsluit data uit diverse disciplines en zorgt op een efficiënte wijze voor online toegang. De mogelijkheden die we als onderdeel van Trimble hebben, lijken onbegrensd en we weten deze mogelijkheden steeds beter te benutten.”

Meer dan MEP

Kats zei verder in zijn verhaal dat de internationale groeimogelijkheden van Stabiplan sinds de overname door Trimble ontzettend toegenomen. “Trimble levert niet alleen MEP-software voor ontwerp, berekeningen en domotica maar biedt ook soft- en hardware voor de complete bouwindustrie. Denk aan software van Tekla (in Nederland geleverd door Trimble’s partner Construsoft) en SketchUp maar ook aan de hardware zoals Totalstations, laserscanners en digitale uitzetlasers. Zelfs software voor de maakindustrie. De inzet is dat we maakbare gebouwen produceren op de meest kostenefficiënte manier en via Trimble Connect is alles ontsloten op een krachtig platform met open en uniforme content.”

Knooppuntoplosser

Kats ging uiteraard in op verschillende oplossingen van Stabiplan en op de bibliotheek mepcontent.com waar producten van honderden fabrikanten uit de MEP-industrie vindbaar zijn en slim kunnen worden gekoppeld in BIM-modellen. Dan kwam nog de serviceportal BIMme aan bod waar documentatie, opleidingen en webinars zijn te volgen.

Het is mooi te zien is dat de vervolgontwikkeling van de zogenaamde ‘Knooppuntoplosser’ (afbeelding rechts) het leven van de ontwerper een stuk eenvoudiger kan maken. Deze software kan geautomatiseerd alle onderdelen bij elkaar zoeken en tekenen in het model en zo een maakbare oplossing voor leidingen realiseren. Van ontwerp naar bestellijst georganiseerd door software.

Event terugkijken

Het mooie van een webinar is dat je alles kunt opnemen en later weer eens kunt terugkijken. Voor de mensen die verhinderd waren, is het mogelijk om de webinars van het event terug te kijken. “Wij hebben het event met 500+ aanmeldingen ervaren als een groot succes en kijken met een tevreden blik terug op een vernieuwend en leerzaam event”, aldus een opgewekte Ruud Kats.

Bekijk het event nogmaals

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.