Redactie Vrijdag 19 juni 2020

Construsoft winnaars BIM Awards 2020 in overzicht

De winnaars van de Construsoft BIM Awards 2020 zijn bekend. De competitie biedt een podium voor BIM-projecten die met Tekla Structures en andere BIM-software zijn gemaakt. Dit jaar waren er ruim 40 inzendingen uit de Benelux. Ook de internationale publieksprijs voor het project met de meeste stemmen in totaal viel dit jaar in de Benelux.

De ingezonden projecten blijven het hele jaar zichtbaar op construsoftbimawards.com en zullen gaandeweg het jaar worden uitgelicht ter promotie. Daar bovenop zullen de winnende projecten worden ingezonden voor de Tekla Global BIM Awards. Dit is een competitie waar alle lokale winnaars het tegen elkaar opnemen in een wereldwijde wedstrijd. In het verleden zijn projecten uit de Benelux ook hier tot winnaar verkozen.

Stemmen van het publiek

Bij de Construsoft BIM Awards zijn de stemmen van het publiek van belang, naast onder andere het gebruik van de software en het niveau van BIM, de uitdagingen die een bedrijf heeft opgelost en de algehele cool-factor van het project. In totaal zijn er ruim 2.500 stemmen uitgebracht in de Benelux, waarvan het project van Tractebel de meeste stemmen heeft gekregen. Tractebel krijgt dan ook de publieksprijs. Een eervolle vermelding is er voor de inzending van Wopereis met het project de Hambugerpoort.

Projecten

De winnende projecten en hun categorieën zijn:

Sport- en recreatieprojecten & Publieksprijs 2020

Nieuw zwembad gemeenten Aartselaar, Hemiksem en Niel (Tractebel-Engie)

Naast de categoriewinnaar ook de winnaar van de Publieksprijs 2020. Dit houdt in dat het project van alle ruim 110 internationale inzendingen de meeste stemmen van het publiek heeft gekregen. Een prachtig voorbeeld van een BIM-project over meerdere disciplines. Voor het nieuwe zwembad werd Tekla Structures vanaf de start ingezet als modelleersoftware voor de structuur (zowel beton, staal als hout), maar ook als coördinatiemodel waarbij de verschillende 3D-disciplinemodellen werden samengebracht. Zo werden onder andere 3D IFC-modellen van architectuur en diverse technieken (HVAC, elektriciteit, sanitair, riolering en waterbehandeling) in het model ingeladen. De omvang en complexiteit van het leidingennetwerk in een zwembad zijn immers aanzienlijk waardoor de noodzaak ontstond om al in de ontwerpfase de nodige sparingen te voorzien in de structuur.

Commerciële projecten

Delhaize Kortrijk (Stadsbader NV)

In opdracht van Delhaize Group NV mocht Stadsbader NV een nieuwe winkel bouwen in hartje Kortrijk, goed voor zo’n 2.500m² winkelruimte. In het Tekla-model werden niet alleen alle ter plaatse gestorte structuren en soilmixwanden ingetekend. Ook de volledige bovenbouw, inclusief alle individuele prefab elementen werden in Tekla uitgewerkt, waaruit de montageplannen en productietekeningen werden gehaald. Daarnaast werden alle bestaande structuren rondom het gebouw schematisch in het Tekla-model verwerkt. De 3D-modellen konden vervolgens op de werf geraadpleegd worden aan de hand van Trimble Connect.

Publieke projecten

New Amsterdam Court House (CSM Steelstructures)

Het New Amsterdam Court House (NACH) wordt het nieuwe thuis voor de Amsterdamse Rechtbank. Waar de kelder en de eerste vijf verdiepingen hoofdzakelijk zijn opgetrokken uit betonnen wanden in combinatie met stalen vloerliggers, en de hoeveelheid staal hierin beperkt blijft tot 1800 ton, hebben de bovenste zes verdiepingen een volledig stalen structuur met een gewicht van ca. 3.300 ton en 22.500m² aan staalplaatbetonvloeren. Voor de gevelconstructie is in totaal ca. 700 ton staalplaat gebruikt.

Industriële projecten

Nieuwbouw Distributiecentrum Hoogvliet (ASK Romein Staalbouw)

Wie regelmatig over de A12 tussen Gouda en Den Haag rijdt, kan niet om het nieuwe distributiecentrum van Hoogvliet heen. Het hypermoderne distributiecentrum is gebouwd volgens de nieuwste technieken en heeft een totale oppervlakte van 72.000 vierkante meter, met de mogelijkheid tot een uitbreiding van nog eens 10.000 vierkante meter. De staalconstructie bevat in totaal zo’n 6.000 ton staal. Bij de bouw is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van milieubewuste en energiebesparende toepassingen en bouwmaterialen. Het pand voldoet dan ook aan het BREEAM-certificaat Outstanding*****.

Infrastructurele projecten

Royerssluis (SBE nv)

De Royerssluis vormt in de haven van Antwerpen (België) de toegang vanaf de Schelde tot het Albertkanaal. De bestaande sluis werd volledig gesloopt om vervolgens een nieuwe, grotere sluis te bouwen (250 meter lang en 36 meter breed). Voor het project werd een volledig geïntegreerd 3D BIM-model opgemaakt waar staal, beton, grondwerken, mechanica en infrastructuur naadloos in elkaar overvloeien.

Het ontwerp is gebaseerd op de Kieldrechtsluis en bestaat uit 2 enkele roldeuren. Basculebruggen aan weerszijden kunnen het wegverkeer vlot over de sluis leiden. Zowel de roldeuren als beide bruggen werden volledig in Tekla ontworpen tot op productieniveau. SBE stond in voor de opmaak van het ontwerp tot en met aanbestedingsfase, voor zowel de sluis als de hydraulische studie van de tijdelijke en definitieve omgevingsaanleg. Ook de elektromechanische uitrusting werd ontworpen.

Kleinschalige projecten

Woning fam. Haga | Buro de Haan

Buro de Haan verzorgde de engineering en productie-aansturing van deze woning die - om de bouwtijd te reduceren - volledig uit prefab HSB-elementen werd opgebouwd. Zo duurde de het opbouwen op locatie niet meer dan drie dagen. Om de bouwtijd zo beperkt mogelijk te houden zijn daarnaast de binnenkozijnen, afwerklatten voor beplating, elektra en wtw-installaties in de fabriek al opgenomen in de prefab-elementen. Spanten en staal zijn bovendien rechtstreeks vanuit het Tekla-model besteld bij onderaannemers en voorzien van benodigde bewerkingen rechtstreeks op de bouwplaats afgeleverd. Vanuit het Tekla-model heeft de afdeling maatvoering van Buro de Haan de woning uitgezet op de bouwplaats en een nacontrole gedaan door middel van 3D-scannen van de ankerpunten, waarop het Tekla-model weer is gecontroleerd.

Bron: Construsoft

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.