Redactie Vrijdag 26 juni 2020

Helft Vlaamse architecten heeft concrete ervaring met BIM

De helft van de Nederlandstalige architecten in België heeft inmiddels concrete ervaring met BIM. Vier jaar geleden was dat slechts 19 procent. Dat blijkt uit een enquête die Redactiebureau Palindroom en architectura.be gehouden hebben bij 174 Nederlandstalige architecten in België. In vier jaar tijd is BIM dus regel in plaats van uitzondering geworden bij Vlaamse architecten.

De afgelopen maanden hielden architectura.be en Redactiebureau Palindroom een uitgebreide enquête om zicht te krijgen op de manier waarop architecten communiceren en over de manieren waarop ze het liefst geïnformeerd worden door fabrikanten en andere externe partijen. Omdat BIM ook een cruciale rol speelt in die communicatie werd ook gepolst in hoeverre de architecten vertrouwd zijn met BIM.

Cijfers van 2016 en 2020 vergeleken

Vier jaar geleden hield Redactiebureau Palindroom een soortgelijke enquête. Door de cijfers van 2016 en 2020 met elkaar te vergelijken was het mogelijk om de evolutie van BIM na te gaan. En die evolutie is er zeker.

Vier jaar geleden bevestigde de enquête dat Belgische architecten inzake BIM-kennis achterop hinken ten opzichte van andere landen. Slechts 19 procent van de Nederlandstalige architecten had al eens gebimd. Aan Franstalige kant lagen die cijfers nog lager.

Serieuze inhaalslag

In vier jaar tijd hebben de architecten een serieuze inhaalslag gerealiseerd. De helft van de architecten in Vlaanderen heeft nu concrete BIM-ervaring. 30 procent beweert goed op de hoogte te zijn van BIM en heeft er al regelmatig mee gewerkt. 20 procent heeft dit of vorig jaar een eerste keer met BIM gewerkt. Een enorme stijging dus, maar anderzijds is er toch nog altijd 50 procent die nog niet met BIM gewerkt heeft. Nederland zat al vier jaar geelden op dat niveau.

BIM wint verder aan terrein

Het ziet ernaar uit dat de positieve trend voor BIM de volgende jaren nog sterk zal toenemen. 74 procent van de architecten geeft aan dat ze zich verder willen verdiepen in BIM. In 2016 was dat nog 61 procent. 41 procent van de architecten is redelijk vastbesloten over die ambitie en antwoordde vastbesloten. In 2016 was dat slechts 6 procent.

In 2016 vond 15 procent het nog niet nodig om zich te verdiepen in BIM. Nu is dat gezakt tot 10 procent In 2016 gaf 24 procent nog aan geen tijd te hebben om zich te verdiepen in BIM. Ook dat percentage is sterk gezakt naar 16 procent.

Lees via onderstaande link meer over alle uitkomsten van het Vlaamse onderzoek.

Bron: Architectura

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.