Redactie Vrijdag 26 juni 2020

Maxime Verhagen draagt rol van BTIC-boegbeeld over aan Doekle Terpstra

Maxime Verhagen heeft zijn rol als boegbeeld van het Bouw en Techniek Innovatiecentrum (BTIC) overgedragen aan Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland. Tijdens een livestreaming event overhandigde Verhagen (op anderhalve meter afstand) een innovatieve bouwhelm aan zijn opvolger.

Het BTIC bundelt innovatievragen (vanuit de overheid), innovatiebehoeftes (vanuit de markt) en toegepaste onderzoekstrajecten (vanuit kennisinstellingen). Die bundeling moet leiden tot publiek-private, meerjarige kennis- en innovatieprogramma’s. Een efficiënter proces moet ervoor zorgen dat innovaties sneller en op grote schaal tot stand komen. Zo kunnen ze bijdragen aan het oplossen van de grote maatschappelijke opgaven.

‘Innovatie in goede handen bij Doekle’

Tijdens een online editie van ‘BTIC Talks - Inspiratie voor Innovatie’ blikte Verhagen terug op het eerste jaar dat het BTIC actief was. Verhagen zei dat hij er trots op is dat hij in de hele bouwsector steeds meer enthousiasme ziet voor innovatie. Over zijn opvolger zei hij: “Ik ben ervan overtuigd dat de ontwikkeling van het BTIC en de innovatieagenda bij Doekle in goede handen zijn.”

Vooruitblik

Doekle Terpstra keek als kersvers boegbeeld meteen vooruit. “Voor de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd is innovatie onontbeerlijk. Innoveren kunnen we niet alleen. We moeten het samen doen; iedereen in de keten is nodig. Met een integrale aanpak voor de bouw-, ontwerp- en technieksector”, aldus Terpstra. “Dankzij innovatie kunnen we slimmer samenwerken en een productiviteitssprong maken. Zo komen we tot een product dat in alle opzichten voldoet aan de wensen van de eindklant. Dat besef wil ik als boegbeeld en ambassadeur van het BTIC uitdragen. Innovatie staat dankzij de inzet van Maxime hoog op de agenda. Nu gaat het erom het onderwerp ook hoog op de agenda te houden. Er is urgentie, dit is niet vrijblijvend.”

CO2-neutrale gebouwde omgeving

Tijdens het livestreaming event onderstreepte Ferdi Licher, directeur Bouwen en Energie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken het belang van gezamenlijke innovatie. Ook Bernard Wientjes van De Bouwagenda, geestelijk vader van het BTIC, benadrukte het belang van innovatie: “In combinatie met grootschaligheid en kostprijsverlaging is innovatie onmisbaar om in 2050 de hele gebouwde omgeving CO2-neutraal te maken.”

Bron: Techniek Nederland

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.