Redactie Maandag 29 juni 2020

Kopersgroep komt met manifest voor bouw circulaire droomscholen

De kopersgroep, een initiatief van Off Road Innovations, stichting ICircl, Cirkelstad en de provincie Zuid-Holland, komt met een manifest voor de bouw van circulaire droomscholen. Door de krachten van schoolbesturen, gemeenten en bouwers te bundelen, moet de bouw van circulaire schoolgebouwen een impuls krijgen.

De groep borduurt voort op de ervaringen bij de (ver)bouwplannen van acht circulaire scholen in Zuid-Holland. Doel is om veel meer inspirerende, duurzame onderwijsgebouwen neer te zetten met een gezond binnenklimaat. Op die manier komt het gebouw de kwaliteit van het onderwijs ten goede, staat te lezen in het manifest waarmee de groep aftrapte op de digitale editie van vakbeurs Building Holland.

Paradox doorbreken

Volgens de initiatiefnemers sneuvelen plannen voor duurzame scholenbouw te vaak op de veronderstelling dat de investering in het vastgoed ten koste gaat van investeringen in het onderwijs zelf en in moderne leermethodes. Voor het project in Zuid-Holland zeggen ze echter een businessplan te hebben ontwikkeld dat die paradox doorbreekt.

Het manifest is opgesteld als een klassiek manifest. Het begint met verklaringen over het belang van goed onderwijs voor iedereen, die afkomstig zouden kunnen zijn uit een handvest van de Verenigde Naties. Daarna worden acht speerpunten uiteengezet en wordt het een stuk concreter. Er wordt bijvoorbeeld gepleit voor de opzet van regionale schoolmaterialenbanken waaruit kan worden geput bij de bouw van de inspirerende schoolgebouwen.

Opschalen binnen twee jaar

Het ontwikkeltraject dat ze komende twee jaar willen doorlopen met zoveel mogelijk deelnemende scholen en gemeenten en bouwpartijen, zullen ze compleet open source ontwikkelen. On- en offline wordt alle opgedane kennis gedeeld. De initiatiefnemers van Circular Schools roepen daarom iedereen op het manifest te ondertekenen. Dit najaar zullen ze het ondertekende document aanbieden aan de overheid om aandacht te vragen voor het onderwerp. Over twee jaar hopen ze te hebben opgeschaald van acht naar achthonderd concrete plannen voor circulaire droomscholen.

Bron: Cobouw

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.