Redactie Maandag 6 juli 2020

Altair simulatie- en designsoftware ook geschikt voor architectuur

Architecten- en ingenieursbureaus over de hele wereld gebruiken de Altair Inspire-simulatie-suite om concepten te genereren die sterk genoeg zijn, maar ook zo licht mogelijk om materiaal en gewicht besparen. Topologie-optimalisatie is namelijk niet alleen interessant voor automotive, lucht- en ruimtevaart en product/machinebouw. Ook in de architectuur plukken ontwerpers graag de vruchten van deze bewezen techniek. De inzet van deze software bespaart ook design-iteraties en daardoor tijd.

Veel architectenbureaus gebruiken naast de traditionele CAD-pakketten voor architectuur en BIM ook vrije-vormsoftware. Juist om de vormvrijheid te krijgen die ze nodig hebben, maar niet kunnen vinden in de zogenaamde ‘rechttoe rechtaan’-pakketten. Wie bijvoorbeeld kijkt naar Gehry’s Guggenheim Museum in Bilbao, ziet al snel dat hier andere software voor nodig is dan een rechtlijnig ontwerppakket.

Beperkingen van Rhino

Veel architecten gebruiken Rhino. Zeker door de koppeling met Grasshopper is dat een mooie oplossing. Grasshopper verheft parametrisch ontwerp tot een kunst. Een programmeerkunst, dat wel. Want de gebruiker is al snel aan het programmeren, iets waar niet iedere architect heel blij van wordt. Bovendien is de geometrie in Rhino nooit heel exact en al modellerend kunnen er afwijkingen ontstaan. Normaliter niet zo’n probleem, maar de wens is er meer en meer om het 3D-model eenmalig op te zetten en dan te kunnen hergebruiken. Accuratesse is dan van groot belang.

Altair goed alternatief

In dat geval is Altair Inspire Studio een goed alternatief. Studio maakt deel uit van de solidThinking Altair Inspire suite en is de 3D-modelleertool. Het heeft dezelfde 3D-kern als bijvoorbeeld SolidWorks en is daardoor zeer nauwkeurig. Het is ook een echte NURBS-modeller en onthoudt de ontstaansgeschiedenis van het ontwerp. Hierdoor zijn achteraf altijd nog makkelijk en snel wijzigingen aan te brengen. De wijzigingen worden volledig automatisch doorberekend in het vervolg van het ontwerp. De plek van Inspire Studio in de gehele suite is ook interessant. De kern van de solidThinking suite is Simulation Driven Design. Dat is een mooi antwoord op de vraag naar een strakke en kortere workflow.

Lees via onderstaande link verder over de voordelen van Altair software binnen de architectuur.

Bron: BIGnieuws

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.