Redactie Woensdag 15 juli 2020

‘Stap 2D naar 3D meest ingrijpende ontwikkeling in bouw’

Construsoft is in 25 jaar internationaal gegroeid in aantal medewerkers, aanwezigheid in meerdere landen en de breedte van het portfolio. De overname van Tekla door Trimble heeft veel deuren geopend. Het Nationaal BIM Platform spreekt met oprichter Jan Fennema. “De grootste verandering is dat aannemers vragen naar Open BIM en de voordelen ervan nu zien voor het hele proces.”

Interview Jan Fennema naar aanleiding van 25-jarig jubileum Construsoft (deel 2/3)

 

Interview door Ed den Boer

Op de vraag wat Fennema ziet als de meest ingrijpende ontwikkeling voor de Nederlandse bouwsector in de afgelopen 25 jaar antwoordt hij stellig. ”De overgang van werken in 2D naar 3D en vervolgens naar de huidige mogelijkheden in BIM. We zien nu dat de productiviteit in de bouw is gestegen na jaren van digitalisering en industrialisering. Dit maakt ook foutloze prefabricage en robotisering mogelijk wat nu volop wordt toegepast in staal, beton en hout.”

Construsoft heeft dan ook in Open BIM IFC-ondersteuning in al zijn applicaties waaronder Tekla Structures (hout, staal en beton), Trimble Connect, ProjectSight, Vico Office en Construsoft Window. Dit is het uitgangspunt in de bedrijfsvoering, softwareontwikkeling en ondersteuning naar klanten. “BIM is één van de meest ingrijpende ontwikkelingen in de bouwsector. Het bedrijf Tekla is als één van de eerste leveranciers gestart met BIM-applicaties waaronder Tekla Structures en heeft IFC-implementaties uitgevoerd en gepromoot. Tekla was direct een groot voorstander van Open BIM. Groot voordeel was de openheid vanaf het eerste uur. De eerste versies van de software hadden direct open interfaces voor import- en export naar 3D-formaten voor industrie en staalbouw.”

Welke veranderingen heb je gezien in de behoeftes en uitdagingen van klanten?

“De grootste verandering is dat aannemers vragen naar Open BIM en de voordelen ervan nu zien voor het hele proces. Ze zien het voordeel in het samengestelde model waarbij elke onderaannemer met zijn eigen pakket kan (blijven) werken en een gestandaardiseerd IFC aanlevert. De uitdaging voor onze klanten is te voldoen aan de eisen die aannemers stellen en het leren omgaan met verschillende cloud-oplossingen die aannemers gebruiken.”

Welke voordelen heeft Construsoft onder de paraplu van Trimble?

“De relatie met Trimble is uniek. We hebben gemeenschappelijke doelen bij het informeren van de markt, het opleiden van klanten en om de klanten te voorzien van passende oplossingen. We geloven in het Constructible-proces, een proces met de focus op maakbaarheid en betrouwbare, datarijke modellen met de drie C’s als speerpunten: Constructible, Connected en Content Enabled. De visie van Constructible is dat nauwkeurige modellen met betrouwbare gegevens helpen om problemen eerder aan het licht te brengen. In bouwkundige workflows worden bouwgegevens uit het veld gebruikt om het bouwproces te sturen. Connected betekent het ontsluiten van gegevens en het afbreken van data-silo’s zodat de coördinatie en het projectmanagement op elk raakvlak verbetert. En met Content Enabled bedoelen we een robuuste, informatierijke contentbibliotheek zodat projectpartners altijd met up tot date informatie werken. We geloven niet in losse softwaretools maar in de verbinding van data van diverse disciplines middels IFC op basis van het platform Trimble Connect.”

Wat is de huidige status van Trimble Connect?

“Trimble Connect heeft zich in ruim vijf jaar ontwikkeld tot een stabiel, snel en open samenwerkingsplatform voor de bouw en infrasector. Met Trimble Connect kan iedereen die betrokken is bij een project het grote geheel zien, tot in het kleinste detail. De communicatie rondom het project wordt geborgd en vindt plaats op het platform. Het brengt mensen, technologie en informatie samen om te leveren wat projectpartners nodig hebben, wanneer ze het nodig hebben. We merken wel dat klanten hulp nodig hebben bij het inrichten van het (nieuwe) proces rondom de samenwerking om optimaal gebruik te kunnen maken van Trimble Connect. Dus hebben we een aantal diensten ontwikkeld voor het opzetten van een project, de bouwplaats en functies voor gevorderden. Daarnaast blijft het belangrijk om het huidige proces bij een bedrijf goed in kaart te brengen en het juiste implementatietraject met het bedrijf af te stemmen. We helpen bedrijven in het werken rondom één databron, met welke tool dan ook.”

Hoe verhoudt ProjectSight zich naast Trimble Connect?

“Na Trimble Connect als samenwerkingsplatform zien we projectmanagement als de volgende stap in het optimaliseren van processen. Hiervoor hebben we ProjectSight als tool ontwikkeld en daarmee kunnen bedrijven projecten managen op basis van informatie die in Trimble Connect is verzameld.”

Hoe belangrijk is een merk als SketchUp voor Construsoft?

“SketchUp is heel belangrijk, want het is de basis voor onze tool Construsoft Window voor de kozijnenmarkt. Ook is het een goed pakket voor het modelleren van de bouwplaats inrichting en het conceptueel modelleren bij aannemers.”

Je benoemt kozijnensoftware Construsoft Window, hoe belangrijk is dit unieke product voor de markt die je hiermee bedient?

“Het voordeel van de kozijnensoftware is dat we fabricagedata leveren voor een ander type onderaannemer. Hoe mooi is het dat aannemers de data aangeleverd krijgen voor staal, prefab beton, wapening en houtskeletbouw en daarnaast ook voor de kozijnen. Het helpt bovendien om de markt voor Open BIM verder door te laten breken.”

Dan is er nog Vico voor Construsoft, dit is toch een beetje een nicheproduct.

“Vico Office is van belang voor de toegang tot de werkvoorbereiding van aannemers. Vico is een tool voor specialisten die prima aansluit in het Constructible proces van Trimble. Doordat we de informatie die in Vico wordt gecreëerd en verrijkt ook kunnen publiceren in Trimble Connect, is deze informatie voor iedereen in het proces beschikbaar. Omdat steeds meer bedrijven gebruik maken van gestructureerde informatie en nu 3D-modellen gemeengoed worden, zien we een stijging in de verkoop.”

Hoe zijn de positie en rol van distributeurs en Value Added Resellers (VAR’s) in 25 jaar veranderd?

“De positie en rol van VAR’s zijn gewijzigd, want ze zijn groter geworden en moeten meer investeren. In dit tijdbestek kon Construsoft voorop blijven lopen doordat we toegang kregen tot meerdere landen. Internationaal werken en schaalgrootte maken het ook mogelijk om de eigen ontwikkeling door te zetten en te blijven investeren in lokalisatie en nieuwe ontwikkeling.”

 


Dit is deel 2 van een drieluik over 25 jaar Construsoft op basis van een openhartig interview met algemeen directeur Jan Fennema.

Lees deel 1 (dinsdag 14 juli 2020)

Lees deel 3 (donderdag 16 juli 2020)

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.