Redactie Donderdag 27 augustus 2020

BIMPraat over certificatie BIM-projecten op 15 oktober

De online BIMPraat van 15 oktober gaat over BIM-certificatie conform de norm ISO 19650. Dit is momenteel een hot topic in de bouwsector. De rode draad van deze sessie is het belang van certificatie en audits bij organisaties die BIM willen implementeren.

De experts van BSI Group en ingenieursbureau Sweco hebben veel ervaring met deze thematiek en zullen hun kennis op 15 oktober delen tijdens de BIMPraat. Het certificaat ISO 19650 is de internationale norm voor het beheer van informatie over de gehele levenscyclus van een bouwwerk met de inzet van BIM. Sweco heeft een klein jaar geleden als eerste ingenieursadviesbureau in Nederland het certificaat ontvangen uit handen van BSI Group, die dit type certificeringen uitvoert.

Programma

Het programma bestaat op hoofdlijnen uit de volgende onderwerpen:

 • Inleiding over ISO 19650
 • Wat is een audit en waar letten we op?
 • Waarom zouden organisaties zich moeten certificeren voor BIM?
 • Ik wil me certificeren voor BIM, wat nu?
 • Routekaart voor organisaties die BIM willen implementeren
 • Voorbereiding op een audit; wat is het en wat komt er bij kijken?
 • Voorbeelden en ervaringen van audits bij BIM-implementaties
 • Welke voordelen heeft de ISO 19650?
 • Welk effect heeft ISO 19650 op de interne organisatie?
 • Wat is het belang van ISO 19650 voor klanten?
 • Implementatie BIM in de praktijk (voor- en nadelen)
 • Voordelen van het volgen van een BIM-training

Over de sprekers

Jeffrey Man is BIM-manager van Sweco Nederland, divisie Stad & Milieu afdeling Techniek. Samen met werkgroepen BIM Techniek en BIM NL begeleidt en ondersteunt hij divisies, afdelingen en disciplines met advisering op het gebied van BIM, ISO 19650 en ISO 27001. Doordat informatiemanagement raakvlakken heeft met projectmanagement, coördinatie, hard- en software, common data environment (CDE), grafische en non-grafische data is altijd een winst te behalen door bijvoorbeeld automatisering of processen efficiënter te laten verlopen. In achtneming met een belangrijk element van verandermanagement: Mens en Cultuur.

Tomas de Loo is professioneel bouwkundig ingenieur en werkzaam als Lead Auditor bij BSI Group. In die hoedanigheid is hij gespecialiseerd in kwaliteitsmanagement en de kwalificaties PAS 1192 en ISO 19650. Hij heeft veel ervaring met internationale residentiële en openbare bouwontwerpen en -bouwprojecten. De Loo neemt is lid van managementteams, implementeert managementsystemen in productie- en bouwbranches en participeert als lead architect in multidisciplinaire ontwerpteams in conceptuele ontwerp- en technische ontwerpfasen.

Arjan Toet richt zich door middel van BIM op digitalisering om de bouw slimmer en leuker te maken. Met ‘toffe BIM-dingen’ inspireert hij iedereen om dit breed gedragen te krijgen. Standaarden maken het mogelijk om digitaal te kunnen samenwerken en hierin hij dan ook vooroplopen. De praktische toepassing van de standaarden is een uitdaging maar maakt deze ambitie ook zo aantrekkelijk.

Informatie en aanmelden

Deze BIMPraat wordt vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus via de videoconferencing van Microsoft Teams georganiseerd. Aanmelden kan uiteraard via de website van Het Nationaal BIM Platform.

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.