Redactie Maandag 14 september 2020

Slokker, VolkerWessels en BAM in top 3 van Forest50

Slokker Bouwgroep is ook dit jaar winnaar van de Forest50. VolkerWessels werd tweede en BAM eindigde op de derde plaats. De prestigieuze lijst van FSC Nederland rangschikt de grootste 50 bouwbedrijven in Nederland voor het zesde jaar op rij op de mate van gebruik van duurzaam hout en de communicatie over verantwoord bosbeheer.

Slokker Bouwgroep kreeg de nummer een positie volgens FSC Nederland dit jaar niet cadeau maar Slokker maakte het verschil door een vrijwel 100% duurzame houtinkoop en de toewijding voor houten kozijnen in hun woningbouw. Voor de top drie is gebruik van gecertificeerd hout in de bouw de norm. De bedrijven spreken zich hier actief over uit en zorgen daarmee voor een hoge mate van verduurzaming in de Nederlandse bouw.

Gebruik van duurzaam hout is volgens FSC een van de meeste effectieve mogelijkheden voor de bouwsector om het klimaatprobleem aan te pakken. Waar de productie van de meeste bouwmaterialen energie-intensief is en gepaard gaat met een hoge CO2-uitstoot, legt duurzaam beheerd bos juist CO2 vast. Bovendien is hout als hernieuwbare grondstof hét circulaire bouwmateriaal bij uitstek. Directeur Bob van den Mosselaar van Slokker Bouwgroep: “Toen we enkele jaren geleden besloten om alleen nog hout uit duurzaam beheerde bossen in te kopen, was dat primair voor ons een manier om aan te tonen dat er ook zonder externe prikkel een bijdrage geleverd kan worden aan een beter milieu. Hout uit duurzaam beheerde bossen is de toekomst.”

Criteria FSC Forest50

In de Forest50 ranking kunnen bouwbedrijven in totaal 130 punten verdienen. De bonuspunten kunnen verdiend worden met het toepassen van (uitsluitend) houten kozijnen in standaardwoningen. Andere belangrijke criteria zijn het meten van het totaal toegepaste volume duurzaam hout en de CO2 opslag in dit hout, het toepassen van minder bekende tropische houtsoorten en de communicatie over de kwaliteiten van duurzaam hout binnen biobased- en gezond bouwen.

Bron: FSC

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.