Redactie Dinsdag 22 september 2020

Willem 1 College eerste met hoofddraagconstructie van hout

De eerste fase van de nieuwbouw van het Koning Willem 1 College in Den Bosch is het eerste project waarbij de hoofddraagconstructie van gelamineerd hout op deze schaal wordt toegepast. De constructie wordt gekenmerkt door het beeldbepalende, nieuwe entreegebouw van gelamineerd hout en staal. Construsoft heeft een uitgebreid artikel over het project van Gerard van Meerveld die de constructieve uitwerking verzorgde. Hij noemt het gebruik van Tekla Structures ‘onmisbaar’ bij dit unieke project. De geplande oplevering van de nieuwbouw van het gebouw is in het voorjaar van 2021.

Van Meerveld is eigenaar van het gelijknamige teken- en adviesbureau en mag graag zelf achter de computer kruipen wanneer het uitdagende constructies betreft. Het regionale bureau werkt voor productiebedrijven in de staal- en houtbouw, aannemers en agrariërs aan de meest uiteenlopende opdrachten, van zwembaden, loodsen en schoolgebouwen tot tribunes. “Het werken aan verschillende projecten houdt mijn werk interessant, daardoor is er bij elk project wel weer een nieuwe uitdaging. Het belangrijkste vind ik dat de kwaliteit gewaarborgd is. Dus zorg ik er enerzijds voor dat de kennis op niveau is en anderzijds garandeer ik dat door met moderne apparatuur en software te werken. Als klein bedrijf is flexibiliteit essentieel en dat kan ik zijn door de multi-inzetbaarheid van Tekla Structures. Daarmee kan ik allerhande staal- en houtconstructies volgens de daarvoor geldende normen en eventuele specifieke klantgerichte aanpassingen ten uitvoer brengen. Tekla Structures heeft een grote invloed gehad op mijn dagelijkse werkzaamheden, ik doe nu bijna geen tekenwerk meer zonder.”

Unieke houten draagconstructie

Een van de recente projecten waar Van Meerveld aan heeft gewerkt is het vernieuwde schoolgebouw van het Koning Willem 1 College in Den Bosch. De eerste fase van de vernieuwing bestaat uit het bouwen van een entreegebouw op het nu nog kale voorplein aan de Onderwijsboulevard. Daarbij wordt een aansluiting gemaakt met het bestaande gebouw en wordt een bestaande patio overkapt. Het entreegebouw kenmerkt zich vooral door de houten hoofddraagconstructie, waarbij het pand elk jaar flexibel wordt ingedeeld tot vierkanten van acht bij acht meter. Volgens het KW1C is dit het eerste gebouw waarbij zo’n constructie op deze schaal wordt toegepast.

Van Meerveld: “Voor het project in Den Bosch heb ik de volledige constructie van gelamineerd hout uitgewerkt, met daarin verwerkt de stalen aansluitingen en verbindingen. Deze bestaat uit een houtvolume van circa 700 kubieke meter en 60 ton aan staalplaat en stalen pennen, zo’n 24.000 stuks. De CNC-aansturing ten behoeve van houtbewerking vormde bij dit project een essentieel aspect. Hiermee kon de producent van het gelamineerde hout de productiedata rechtstreeks uit het Tekla-model halen, zonder handmatig alle gegevens in te hoeven voeren. De onvolkomenheden waar ik tijdens het proces tegenaan liep, werden dankzij de korte lijnen met leverancier Construsoft bijzonder accuraat en snel opgelost.”

BIM in de houtbouw

Projecten als deze van het KW1-College lijken hoog gegrepen voor een mkb-bedrijf, maar Van Meerveld geeft aan dat grootte tegenwoordig geen rol meer speelt, kwaliteit en betrouwbaarheid des te meer. Van Meerveld: “Als klein bureau kan ik snel schakelen met partners. Verder heb ik door het project nauwkeurig in 3D te modelleren met Tekla niet alleen een accuraat model, ik kan direct bepaalde dingen precies zo modelleren om in de uitvoer productielijsten, tekeningen en CNC-productiedata te genereren. Ook pas ik meerdere filters toe op tekeningen, bestanden en documenten, zodat eenvoudig de benodigde montageplannen en productielijsten gecategoriseerd kunnen worden.”

Het gebruik van BIM-software in de HSB groeit, ook steeds meer bij MKB'ers. Een overstap lijkt soms een hoge drempel, maar ook Van Meerveld geeft aan dat het voor hem de juiste stap is geweest. "Het werken met BIM heeft ertoe geleid dat ik meer opdrachten ontvang dan voorheen van vaste klanten waarvoor BIM en de mogelijkheid tot CNC een uitgangspunt vormen, omdat het in het bestek staat. Dat is bijvoorbeeld ook het geval bij het KW1C-project, waar ik echt een meerwaarde kan zijn en een mooi project aan mijn portfolio mag toevoegen. Bovendien zou ik niet anders meer willen. De mogelijkheden die ik nu kan benutten, vergemakkelijken mijn werk en komen de kwaliteit en hiermee de klant ten goede. Wanneer we er straks naartoe gaan dat het kunnen aanleveren van een BIM een vereiste wordt, ben ik er in ieder geval klaar voor om hier direct op in te kunnen spelen."

Meer informatie: Teken- en adviesbureau Van Meerveld.

Bron: Construsoft

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.