Redactie Vrijdag 25 september 2020

Hans Hainje van MUG: ‘Ketendenken essentieel in workflow’

BIG Nieuws heeft een interview gemaakt met Hans Hainje, afdelingshoofd Geo ICT & Geo Info bij MUG Ingenieursbureau, in een reeks over BIM en GIS. Hij stelt dat het werken met 3D een van de centrale thema’s is binnen de organisatie en past dit dan ook toe in elke stap van de keten, van projectvoorbereiding tot en met het opleverdossier. “Ketendenken is essentieel voor het optimaliseren van de workflow”, aldus Hainje.

Het artikel gaat er onder andere over of GIS en BIM twee disciplines zijn die vanuit verschillende afdelingen worden uitgevoerd. “Toevalligerwijze hebben wij net de geïntegreerde aanpak bij MUG beschreven”, zegt Hainje. “Dit heeft vooral met ketendenken te maken. Omdat wij in onze organisatie de luxe hebben dat we over zowel landmeetkundige, Geo-ICT als ontwerpmedewerkers beschikken, is het ketendenken en de verbinding tussen de verschillende fasen vaak goed terug te zien in onze projecten”, aldus Hainje. “Voor het concreet aan elkaar knopen van BIM en GIS zetten we in op informatiemanagement. Ons ideaalbeeld is daarbij dat een opleverdossier een extract is van de informatie die we hebben opgeslagen in de relevante software van Autodesk, Esri en Relatics, waarbij alles objectgericht en gekoppeld aanwezig is. Deze werkwijze is inmiddels erg succesvol gebleken, bijvoorbeeld bij het lopende project Aanpak Ring Zuid-Groningen, en we zetten deze manier van werken dan ook steeds vaker in.”

Integrale projecten

Integrale projecten die over meerdere afdelingen werken, zijn volgens Hainje een speerpunt in de organisatie. “Er vindt op het gebied van inrichting tooling, coderingen, templates al veel afstemming plaats, we hebben een 3D/BIM-pool die over de afdelingen werkt. Deze manier van denken en werken levert veel spin-off op, op het gebied van bijvoorbeeld niet-BIM-projecten; het benutten van informatiemanagementsystemen, zoals apps, digitale samenwerkingsomgevingen en Geo-portalen, is een logisch onderdeel van elk project geworden.”

Lees het hele artikel via onderstaande bron.

Bron: BIGnieuws

Foto: ©Combinatie Herepoort

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.