Redactie Donderdag 8 oktober 2020

Werkspoorfabriek genomineerd voor Beste Gebouw 2020

De Werkspoorfabriek in Utrecht is genomineerd voor zowel het beste gebouw van 2020 als het beste kantoorgebouw van 2020. De oude fabriek is vorig jaar helemaal verbouwd en omgevormd met een innovatief en circulair bouwsysteem van de Utrechtse bureaus Respace en Sustainer Homes. Om dit te vieren zijn er in november rondleidingen voor iedereen met een passie voor architectuur en innovatie.

Respace en Sustainter Homes hebben aan de Werkspoorfabriek samengewerkt met onder meer ZECC Architecten in opdracht van Overvecht Vastgoed. De lege hal van 175 meter lang is in een paar maanden tijd op duurzame wijze getransformeerd en biedt nu plaats aan 50 innovatieve creatieve ondernemingen en een grote bierbrouwerij.

Midden in het Werkspoorkwartier is dit de plek voor creatief en ondernemend Utrecht geworden, schrijft Respace in een persbericht. De combinatie van het behoud van het industriële karakter en de nieuwe ruimtelijke inrichting wordt geprezen in beide nominaties. Op 22 en 28 oktober worden de winnaars van beide prijzen bekend gemaakt door de jury's.

Material Matters

Om het tekort aan vastgoed in Nederland aan te pakken, ontwikkelde Utrechts architectenbureau Sustainer Homes het bouwsysteem Respace. Respace is mede ingegeven en geïnspireerd door auteur van het boek Material Matters van architect Thomas Rau is Respace ingericht. Er is tevens een samenwerking met Madaster, over het Materialenpaspoort, en met andere partijen die circulariteit en duurzaamheid aanhangen. “Deze samenwerkingen worden steeds verder uitgebreid”, zegt architect Eldin Fajkovic van Respace. “In de toekomst voorzien we dat dit zou kunnen leiden tot het leasen van objecten en producten waarbij die aan het einde van het gebruik nog prima duurzaam inzetbaar zijn in nieuwe (parametrische) ontwerpen. Dan hebben we de circulariteit rond.”

Hergebruik materialen

De digitale modellen worden parametrisch gemaakt en aangeleverd als productiemodellen aan de CNC-machine. Als parametrische architect ben je een halve programmeur. Alle elementen zijn demontabel, circulair. Er wordt gewerkt met Rhino en Grasshopper en alle data is uitwisselbaar als IFC-data. Op elk element is een QR-sticker aangebracht die in de database alle details van het element weergeeft. Bovendien heeft Respace slimme verbindingen ontwikkeld tussen onderdelen waardoor materialen kunnen worden gekoppeld. Zo zijn geen spijkers of lijm meer nodig in het ontwerp en is hergebruik mogelijk. Door het uitwisselbaar maken van architectuur en producten wordt next-use value zichtbaar gemaakt.”

Vraag vs. leegstand

Op dit moment is er in heel Nederland vraag naar bijna 40 miljoen vierkante meter aan woonruimte en alleen al in Amsterdam is behoefte aan 1,5 miljoen vierkante meter kantoorruimte. Terwijl er 30 miljoen vierkante meter vastgoed leeg staat. Met het bouwsysteem van Respace kan een groot gedeelte van het leegstaande vastgoed worden omgebouwd tot bruikbare woon- of werkruimte. De Werkspoorfabriek is daar een voorbeeld van. “De treurige gipsen wandjes die we uit kantoren kennen, zijn echt niet meer nodig. Met dit systeem krijg je daarvoor in de plaats duurzaamheid en circulariteit terug", zegt CEO Gert van Vugt van Sustainer Homes. "Dit gebouw voelt niet als een kantoor, maar als een dorp in de stad waar je elkaar kent en tegenkomt. Het heeft het Werkspoorkwartier helpen te transformeren naar een 'place to be' in Utrecht.”

Rondleidingen

De rondleidingen in de Werkspoorfabriek zijn op 4, 11 of 18 november van 14.00 tot 15.00 uur. Met oog op de coronamaatregelen is er plaats voor maximaal 15 deelnemers per dag. Info: https://www.respace.nl/rondleiding/

 


Een impressie van de indrukwekkende verbouwing van de Werkspoorfabriek in Utrecht.


Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.