Redactie Woensdag 18 november 2020

SketchUp 2021 met nieuwe look en verbeterde workflow

SketchUp 2021 is officieel beschikbaar en bevat naast een nieuw uiterlijk diverse waardevolle verbeteringen die de workflow van gebruikers ten goede zullen komen.

Nieuwe look voor merk SketchUp

Na acht jaar heeft SketchUp een nieuwe stijl gekregen om de ontwikkeling van het product en het merk voort te zetten. Het nieuwe logo is afgeleid van de eenvoud van een kubus en gebouwd met behulp van geavanceerde tools binnen SketchUp. Het is dus echt een vorm die in 3D is gebouwd. Bovendien sluit de nieuwe stijl goed aan bij de rest van het Trimble-ecosysteem.

PreDesign nieuwe manier om te starten in SketchUp 

Subscription only! In SketchUp Pro 2021 is PreDesign gelanceerd, een gloednieuwe online onderzoekstool voor het eerste ontwerpstadium. Deze tool biedt ontwerpers van gebouwen en buitenruimten alle informatie die ze nodig hebben om invloeden van het klimaat op de juiste manier in hun eerste concepten te verwerken. Zo bepalen gebruikers de juiste richting voor het ontwerp voordat het 3D-ontwerpproces begint.

Dankzij PreDesign leveren gebruikers betere ontwerpprojecten op en krijgen ontwerpers meer informatie om voorlopige oplossingen te beïnvloeden. PreDesign wordt daardoor de nieuwe manier om architectonische ontwerpprojecten in SketchUp te 'starten'.

Live Components

Een nieuw soort configureerbare objecten voor SketchUp. Deze componenten zijn beschikbaar voor alle gebruikers om live in SketchUp in te laden en te configureren.

Gebruikers krijgen toegang tot de Live Components door het 3D-Warehouse te openen en te navigeren naar de collectie van 3D-objecten gehost door SketchUp Labs. Gebruikers kiezen heel simpel voor een object en voegen het toe aan het SketchUp model. Wanneer zij dubbelklikken om een Live Component te bewerken, kunnen gebruikers in de dialoog 'Configure Live Component' de 'parameters' van het component instellen. In tegenstelling tot Dynamic Components, hertekenen Live Components zichzelf terwijl gebruikers de aanpassingen maken.

Betere model-organisatie

Gebruikers maken 3D-modellen die beter zijn dan alle andere modellen, met name grote complexe modellen. Dat is precies de reden waarom SketchUp 2021 een veel betere model-organisatie heeft:

  • Tag Folders - Het wordt gemakkelijker voor ontwerpers om grote en complexe modellen met een lange lijst van Tags en Scenes te onderhouden. Met Tag Folders kunnen zij tags organiseren en catalogiseren op basis van attributen, bouwniveaus of ontwerpopties. Deze functie is ook beschikbaar in LayOut, waardoor gebruikers grotere gedeelten van een model viewport kunnen uitschakelen of aanzetten bij het samenstellen van 2D-tekeningen.
  • Tag Filtering - De nieuwe filter-optie in het Tags paneel van SketchUp maakt het een stuk eenvoudiger om te zoeken naar Tags in een model en om snel de zichtbaarheid van individuele Tags te controleren, Tag-gebaseerde selecties te maken in het modelvenster of de eigenschappen en styling van Tags te bewerken. Als gebruikers lange Tag-lijsten met een bepaalde hiërarchie in naamgeving hebben georganiseerd, zal Tag Filtering de creatie van mappen aanzienlijk versnellen, zodat gebruikers tot op een voorvoegsel nauwkeurig kunnen filteren en de Tags die zij zoeken, kunnen toevoegen.

SketchUp Labs

Live Components is de eerste functie die wordt uitgebracht onder een nieuw programma genaamd "SketchUp Labs". Het SketchUp Labs programma vertegenwoordigt een nieuwe manier waarop SketchUp functies ontwikkelt en uitbrengt. Functies die als onderdeel van dit bèta-programma zijn uitgebracht, zijn nog in ontwikkeling, maar zijn wel van waarde voor de gebruikersgemeenschap.

Het uitbrengen van een ‘Labs’ functie stelt SketchUp in staat om eerder feedback te verzamelen, zodat ze de prioriteit van toekomstige ontwikkeling beter kunnen bepalen. Functies die deel uitmaken van het Labs programma zijn misschien minder gepolijst, maar juist bedoeld om nieuwe functies sneller aan de gebruiker te leveren en daarmee eerder te kunnen testen in echte workflows.

SketchUp 2021 proberen

Wie de nieuwe functies wil uitproberen, probeert SketchUp 30 dagen lang gratis uit.

Klaar om Pro te gaan? Koop SketchUp hier.

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.