Redactie Vrijdag 8 januari 2021

BAM Wonen gebruikt augmented reality op bouwplaats Utrecht

BAM Wonen innoveert de bouwplaats door de inzet van augmented reality (AR) bij het project Change= Leidsche Rijn Centrum. De inzet van AR maakt het volgens BAM nu al mogelijk om een blik in de toekomst te werpen en te zien hoe het eindresultaat wordt.

In opdracht van maatschappelijk conceptontwikkelaar Change= is BAM Wonen eerder dit jaar gestart met de bouw van 600 betaalbare huurappartementen voor werkende jongeren in Utrecht Leidsche Rijn. Op deze locatie is met het simpele scannen van een QR-code nu al te zien hoe de complexen eruit komen te zien.

Nieuw hoogwaardig wooncomplex

Naast de Pathé bioscoop en gelegen aan het Berlijnplein wordt een nieuw, hoogwaardig wooncomplex gerealiseerd met studio-appartementen en een groene entree. Daarnaast bestaat het programma in de plint onder andere uit atelierwoningen voor kunstenaars, een sportschool, een restaurant en aanvullende ruimtes voor de invulling van het concept Change= waar werken, wonen, leren, leven, zorg en veiligheid centraal staan.

Inzet AR

“Het werken aan dit soort omvangrijke projecten betekent vaak dat passanten, omwonenden en geïnteresseerden in ongeveer twee jaar tijd zien hoe een bouwplaats zich ontwikkelt van een bouwput tot een mooi eindresultaat”, zegt Henk Dilweg, directeur Speciale Projecten bij BAM Wonen. “Met de inzet van augmented reality kunnen ze het eindresultaat nu al zien en de ontwikkelingen volgen. Zo maken we optimaal gebruik van de plek waar het allemaal gebeurt; de bouwplaats.”

Woonruimte voor werkende jongeren

Change= creëert hier als vastgoedinvesteerder woonruimte voor deze werkende jongeren die op de woningmarkt tussen wal en schip vallen omdat ze geen woning kunnen kopen of huren maar ook niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Veel van de mensen die bij Change= wonen zijn werkend, jong en timmeren hard aan de weg, mét of zonder diploma. Men zoekt elkaar op voor sociale en soms ook zakelijke redenen. Change= is daarmee zo veel meer dan een woning. Het is ook meer dan woonplezier. Het is Networked Living.

AR past naadloos bij concept

“Het betrekken van geïnteresseerden en de omgeving door de inzet van augmented reality past dan ook naadloos bij ons concept”, aldus CEO Ralph Mamadeus van Change= Holding. “Voorheen hielden we iedereen op de hoogte van de voortgang via bijvoorbeeld social media. Nu hebben we daar met AR en de aankleding van de bouwplaats op een mooie zichtlocatie, een zeer sterk communicatiekanaal bij.”

AR mooie toevoeging

“Augmented Reality is een enorm mooie toevoeging voor architecten, ontwikkelaars en bouwers. Met de technologie komen objecten digitaal tot leven of wordt het eindresultaat alvast gevisualiseerd. We zien dat dergelijke vastgoedpartijen ons steeds meer weten te vinden”, zegt Co-Founder Maurice Prins van AR-Producties.

Naast de 600 appartementen is in het model onder andere te zien hoe de gebouwen worden afgemaakt met een verbindingsbrug met Helix tussen de twee gebouwen en de daktuinen op verschillende plaatsen en niveaus in het gebouw. Ook kunnen geïnteresseerden die niet in de gelegenheid zijn om de bouwplaats te bezoeken de app gebruiken om bijvoorbeeld thuis een schaalmodel van het gebouw in AR te bekijken.

BAM Wonen verwacht eind 2021 de eerste woningen aan Change= te kunnen opleveren.

De Augmented Reality is te downloaden voor zowel iOS als Android via:

iOS app

Android app

Bron: BAM

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.