Redactie Dinsdag 12 januari 2021

Start houten wooncomplex van Cross Laminated Timber

De bouw van het houten woongebouw M’DAM aan de Pierebaan in Monnickendam is gestart met de eerste symbolische schop in de grond door wethouder Jelle Kaars van de gemeente Waterland. Waterland is hiermee de eerste gemeente in de regio met een compleet circulair houten woongebouw.

Het plan is ontwikkeld door BMB ontwikkeling uit Limmen, onderdeel van VolkerWessels en het ontwerp van M’DAM is van productontwikkelaar en architect Finch Buildings uit Amsterdam. De prefabricage en bouw van dit bijzondere houtbouwconcept worden uitgevoerd door De Groot Vroomshoop, tevens onderdeel van VolkerWessels. M’DAM wordt komende zomer opgeleverd.

Slechts vijf maanden bouw

Door het industriële fabricageproces worden de woningen al geproduceerd terwijl de grondwerkzaamheden nog  plaatsvinden. Hierdoor blijft ook de bouwoverlast beperkt. Het totale bouwproces duurt slechts vijf maanden. De gevel van het in U-vorm ontworpen gebouw bestaat grotendeels uit hout, deels uit traditioneel metselwerk en deels uit aluminium gevelelementen. Het houtbouwconcept reduceert de CO2 uitstoot en is daardoor veel duurzamer en milieuvriendelijker dan traditionele bouwprojecten en zorgt voor een gezonder leefklimaat. Door het gebruik van hout en de re-montabele bouwmethode kunnen de grondstoffen in de toekomst worden hergebruikt. De koopwoningen zijn middels individuele particuliere hypotheekvormen gefinancierd en dit bevestigt het vertrouwen en erkenning van banken voor dit nieuwe hoogwaardige en uiterst duurzame product.

All-electric en duurzaam

Alle appartementen worden ‘all-electric’ opgeleverd. Dit betekent dat de volledige energievraag elektrisch wordt ingevuld. Een lucht-water warmtepomp zorgt voor het verwarmen van de appartementen en een boiler voor het verwarmen van water. Via zonnepanelen wordt zoveel mogelijk energie voor de appartementen - en waar mogelijk voor de algemene voorzieningen - opgewekt. Tevens heeft het gebouw een zeer hoge isolatiewaarde. Hierdoor kunnen bewoners rekenen op lagere energielasten. Duurzaam Waterland biedt bewoners die geen auto (willen) bezitten, elektrische deelauto’s in de nabijheid van M’DAM.

Woningbehoefte en innovatie

Volgens wethouder Jelle Kaars sluit M’DAM sluit aan bij de grote woningvraag in de gemeente Waterland loopt het project voorop in het vernieuwend bouwen met de laagst mogelijke footprint. Corporatie Wooncompagnie, dat 20 sociale huurwoningen uit het plan zal aanbieden, wil voldoende betaalbare huurwoningen realiseren en zorgen voor een duurzaam en divers aanbod. Directeur-bestuurder Stefan van Schaik van Wooncompagnie: “Zowel de renovatie als nieuwbouwopgave vullen we waar mogelijk in met biobased materialen zoals hout. Alle nieuwbouw telt voor ons, maar dit project ligt ons na aan het hart, omdat we hiervoor echt onze nek hebben moeten uitsteken. We hebben dit graag gedaan, omdat wij vinden dat de huidige woningnood schreeuwt om innovatieve oplossingen zoals deze.”

Meer informatie www.woneninmdam.nl

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.