Redactie Maandag 15 februari 2021

Kosten nieuwbouw stijgen fors door BENG

De eisen voor Bijna Energieneutrale gebouwen (BENG) die per 1 januari van kracht zijn, zorgen voor kostenstijgingen van tussen de 11 tot 16 procent op nieuwbouwprojecten. Dat stelt DBD, een kenniscentrum op gebied van bouw(kosten)data, en diverse media hebben erover geschreven. De stijging is volgens DBD groter dan vorig jaar is berekend.

DBD heeft de kosten voor gasloos bouwen volledig meegenomen in de nieuwe berekeningen en volgens kostenexpert Ted Peek is 5 tot 10 procent van deze kosten BENG-gerelateerd. De rest is toe te schrijven aan de verplichting om gasvrij te bouwen. De stijging is fors. Dit komt omdat energiebesparende maatregelen in eerste instantie een hoge investering vereisen, zoals de extra kosten voor het aanleggen van meer installaties en isolatie, het toepassen van PV-panelen, warmtepompen en betere beglazing. Dergelijke maatregelen zijn noodzakelijk om aan de BENG-eisen te voldoen.

Lagere energielasten

Op de langere termijn kunnen investeringen mogelijk worden terugverdiend door de lagere energielasten tijdens de levensduur van het gebouw. Daarom is het in veel gevallen aan te raden om niet enkel de initiële investering, maar ook de levensduurkosten mee te nemen in het beslissingsproces, stelt het rapport van DBD.

Kostenstijging bedrijfsgebouwen geringst

Vooral nieuwbouwprojecten van galerij- en portiekwoningen zijn duurder geworden. De bouwkostenstijgingen kunnen hier oplopen tot 18 procent. De maatregelen die nodig zijn om de energiebehoefte en het energieverbruik naar beneden te krijgen, zijn hier vaak complexer dan bij bijvoorbeeld bedrijfsgebouwen waar een stijging tussen de 3 en 5 procent wordt verwacht. Hetzelfde geldt voor eengezinswoningen waar kan worden gerekend met een stijging tot 16 procent. Minder fors zijn de stijgingen bij zorgcomplexen (15,5 procent), scholen (11 procent) en kantoorgebouwen (9,5 procent).

Plafond bouwkostenstijging bereikt

Kostenexpert Ted Peek verwacht volgens de website van Gawalo.nl dat het plafond van de bouwkostenstijging voor nieuwbouw voorlopig is bereikt. “De huidige oplossingen voor nieuwbouwwoningen rijken ver. Met gasloos en BENG is er een behoorlijke stap gemaakt. Er zullen dus niet zo snel meer additionele duurzaamheidsmaatregelen worden doorgevoerd die kostprijsverhogend zullen werken. De bestaande bouw is een ander verhaal”, zegt hij tegen de redactie van Cobouw.

Bron: Gawalo.nl

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.