Redactie Vrijdag 19 februari 2021

TU Delft stimuleert ontwikkeling slimme gebouwen

De TU Delft leidt een consortium bedrijven en organisaties die slimme gebouwen gaan ontwikkelen, meldt de universiteit. Het doel van project Brains 4 Buildings is slimme methodes en algorithmes bedenken die bijdragen aan de operationele intelligentie van gebouwen. Deze zijn dan niet alleen energie-efficiënter maar ook comfortabeler, aldus de projectgroep. Het ministerie van EZK draag 6,9 miljoen euro bij.

Zelfs in de meest moderne gebouwen gaat 10 tot 30 procent van de energie verloren, door haperende installaties of onjuist gebruik van de systemen. Daarbij is het binnenklimaat vaak ondermaats en zijn de operationele kosten hoog. Door gebouwen een 'brein' te geven, kan data van slimme meters, klimaatbeheersingssystemen en het 'Internet of Things' gebruikt worden om betere beslissingen te maken. Zo kan de energie-efficiëntie worden geoptimaliseerd, het comfort verhoogd, onderhoudskosten bespaard.

Ook kan het systeem flexibeler omgaan met het gedrag van de gebruikers en vraag en aanbod van duurzame energie, denkt professor en wetenschappelijk coördinator Laure Itard. "De energiesystemen van gebouwen worden zo complex, dat de traditionele methodes niet meer volstaan. We hebben een betere aanpak nodig, waarbij we gebruik gaan maken van machine learning en kunstmatige intelligentie. De technieken zijn veelbelovend, maar zijn momenteel nog onderontwikkeld en worden nog weinig toegepast. De huidige modellen en algoritmes zijn nog niet snel en efficiënt genoeg om gebouwen daadwerkelijk slimmer te maken, en het toepassen gaat moeizaam.”

Bron: TU Delft

Reacties

Login om reacties te kunnen lezen en een reactie te kunnen plaatsen.