Terug naar BIM-Q

Wat is BIM-Q?

Bij BIM-Q doen we doorlopend onderzoek naar leveranciers van BIM-cloudplatforms en zakelijke BIM-software. De bevindingen maken we beschikbaar via de BIM-Q vergelijkingstool. Die tool is ontwikkeld voor bedrijven die op zoek zijn naar informatie en inzichten over de functionaliteiten van de BIM-platforms van de belangrijkste aanbieders.

Hoe vergelijken we platforms en applicaties?

Voor de vergelijkingstool hebben we eerst een lijst functionaliteiten in categorieën gedefinieerd. We gebruiken testaccounts van leveranciers waarmee we op hun platform controleren welke functionaliteiten beschikbaar zijn. Die handmatig analyse is een inventarisatie van de afzonderlijke applicaties. De resultaten verwerken we in de database die is gekoppeld aan de BIM-Q tool.

Hoe werkt de site voor bezoekers?

Je kunt de tool ongelimiteerd opnieuw invullen. Heb je een (gratis) account bij Het Nationaal BIM Platform dan kun je de resultaten opslaan, later raadplegen of delen. Klik hier om een account te maken.

Hoe werkt de tool?

Met de BIM-Q tool inventariseer je in 4 stappen welke BIM-platforms passen bij de functionaliteit die jij nodig heb voor BIM in je organisatie.

1. 

Kies de sector waarin je bedrijf actief is. Meer opties mogelijk 

 

2. 

Bepaal de kernactiviteiten waarvoor je BIM gebruikt

3. 

Selecteer de functionaliteiten die je belangrijkst vindt

4. 

Het resultaat, inclusief links naar informatie over de platforms

 

Toelichting

Met de term ‘vereist’ geef je aan dat deze functionaliteit wat jou betreft in het BIM-platform beschikbaar moet zijn. Met ‘gewenst’ zeg je dat je het fijn zou zijn als deze functionaliteit erin zit.

 

Verder onderzoek?

De resultaatpagina toont een top-3. Zoek je meer informatie over je resultaten of wil je een BIM-platform diepgaander onderzoeken, bekijk dan de profielen van leveranciers of de specificaties van de platforms. Of meld je even bij BIM-Q.

 

Koppelingen met API’s

Steeds meer leveranciers breiden hun platforms uit met functionaliteit van derden via Application Programming Interfaces (API’s). Die functionaliteit is dan via die API gekoppeld aan het platform. Functionaliteit die niet native beschikbaar is in een platform zullen we in de tool niet vermelden.

 

Wat is de invloed van software-updates van leveranciers?

Leveranciers updaten hun software, oplossingen en platforms regelmatig. Voor de BIM-platforms die wij onderzoeken, geldt dat ook. Daarom controleren we de platforms regelmatig op actualiteit om je een actueel mogelijke match te geven. Ook evalueren we functionaliteiten in onze checklist ook periodiek op relevantie.

 

Verantwoording

Het team van BIM-Q heeft veel ervaring met zowel het gebruik van BIM-tools en -applicaties als met het ontsluiten van vakinformatie via online platforms. Naar onze inschatting hebben we een verantwoorde selectie gemaakt van de functionaliteiten in platforms die nu op de markt zijn en waarvan wij vinden dat ze thuishoren in een vergelijkingstool.

 

Contact

Met vragen of opmerkingen over de tool mail je naar BIM-Q@hetnationaalbimplatform.nl of bel telefoon: 088 776 3444.