Terug naar BIM-Q

Wat is BIM-Q?

BIM-Q is een gratis online vergelijkingstool die de features van BIM-oplossingen onderzoekt, vergelijkt en publiceert. Bedrijven die zich oriënteren op de aanschaf van een oplossing, krijgen via BIM-Q snel een beeld van welke oplossingen passen bij hun eisen en wensen.

 

Hoe werkt de tool?

Met de BIM-Q tool inventariseer je in 4 stappen welke BIM-platforms passen bij de functionaliteit die jij nodig hebt voor BIM in je organisatie:

 

1. 

Kies de sector waarin je werkt (meerdere opties mogelijk)

 

2. 

Bepaal de kernactiviteiten waarvoor je BIM gebruikt

3. 

Selecteer de functies die je het belangrijkst vindt

4. 

Bekijk je resultaat met links naar informatie over de platforms

 

Toelichting

Met de term ‘vereist’ geef je aan dat deze functionaliteit wat jou betreft in het BIM-platform moet zitten. Met ‘gewenst’ zeg je dat je het fijn zou zijn als deze functionaliteit erin zit.

 

Verder onderzoek?

Jouw resultaatpagina toont een top 3. Zoek je meer informatie over je resultaten of wil je een BIM-platform diepgaander onderzoeken, bekijk dan de profielen van leveranciers of de specificaties van de platforms. Of meld je even bij BIM-Q. Bij de lancering vergelijken we BIM-cloudplatforms en Modelcheckers, maar op termijn volgen meer oplossingen en applicaties.

 

Hoe vergelijken we platforms en applicaties?

Voor de vergelijkingstool hebben we eerst een lijst functionaliteiten in categorieën gedefinieerd. We gebruiken testaccounts van leveranciers waarmee we op hun platform controleren welke functionaliteiten beschikbaar zijn. Die handmatige analyse is een inventarisatie van de afzonderlijke applicaties. De resultaten verwerken we in de database die is gekoppeld aan de BIM-Q tool.

 

Hoe werkt de site voor bezoekers?

Je kunt de tool ongelimiteerd opnieuw invullen. Heb je een (gratis) account bij Het Nationaal BIM Platform? Dan kun je de resultaten opslaan, later raadplegen of delen. Klik hier om een account te maken. 

 

Koppelingen met API’s

Steeds meer leveranciers breiden hun platforms uit met functionaliteit van derden via Application Programming Interfaces (API’s). Die functionaliteit is dan via die API gekoppeld aan het platform. Functionaliteit die niet native beschikbaar is in een platform zullen we in de tool niet vermelden.

 

Wat is de invloed van software-updates van leveranciers?

Leveranciers updaten hun software, oplossingen en platforms regelmatig. Dat geldt ook voor de BIM-platforms die wij onderzoeken. Daarom controleren we de platforms regelmatig op actualiteit om je een zo actueel mogelijke match te geven. Ook evalueren we de functionaliteiten in onze checklist periodiek op relevantie.

 

Verantwoording

Het team van BIM-Q heeft veel ervaring met zowel het gebruik van BIM-tools en -applicaties als met het ontsluiten van vakinformatie via online platforms. Naar onze inschatting hebben we een verantwoorde selectie gemaakt van de functionaliteiten in platforms die nu op de markt zijn en waarvan wij vinden dat ze thuishoren in een vergelijkingstool.

 

Contact

Met vragen of opmerkingen over BIM-Q mail je naar redactie@hnbp.nl of bel: 088 776 34 44.