4D-BIM: wat is het en wat zijn de voordelen?

Nieuws 15-11-2022 om 11:00 - BIM-adviseurs


4D-BIM: wat is het en wat zijn de voordelen?


4D-planning en BIM worden steeds vaker toegepast in de oplevering en het beheer van de gebouwde omgeving. Volgens sommigen is het de toekomst. Maar wat is 4D Building Information Modeling (4D-BIM) precies en waarin verschilt het van BIM?

Met BIM kunnen bouwprofessionals informatie over een gebouwde asset creëren en beheren. Het is een samenwerkingsproces waarmee projectdeelnemers een gebouw kunnen plannen, ontwerpen en bouwen met behulp van 3D-modellen als datahub. 4D-BIM combineert deze 3D-modellen met tijd- en planningsinformatie zoals programma’s en logistieke modellen. Zo ontstaat een ​​virtuele bouwvolgorde.

Enkele voordelen van 4D-BIM:

  • Een beter begrip van het projectplan door de bouwvolgorde te visualiseren.
  • Het zorgt voor een duidelijk overzicht van projectresultaten, tijdschema’s en methodologie, wat weer leidt tot veiligere bouwprocessen.
  • Het geeft een virtuele weergave van het bouwproces, wat eventuele risico’s en problemen op tijd blootlegt. Dit scheelt herstelwerkzaamheden.
  • Het verbetert de samenwerking binnen het team en zorgt voor minder fouten.
  • Het kan verschillende scenario’s uitvoeren en verschillende bouwmethoden testen, waarbij de voordeligste kan worden gekozen.

4D-BIM in de toekomst

Om de voordelen van 4D echt te ontsluiten, is het essentieel om 4D in te bedden in projectplanning, in plaats van het te beschouwen als een ‘nice to have’. Lees meer over 4D-BIM in het (Engelstalige) artikel op PBC Today.

Bron: PBC Today


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Jac. P. Thijsseweg 1G, 2408 ER Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.