ABN: Tekort installateurs vertraagt verduurzaming stad

Nieuws 06-10-2021 om 11:50 - Innovatie en duurzaamheid - Installatiebedrijven


ABN: Tekort installateurs vertraagt verduurzaming stad


Het vinden van een installateur wordt steeds moeilijker, vooral in de grote steden. Door dit gebrek aan capaciteit kan de verduurzaming van woningen en andere gebouwen grote vertraging oplopen, zo meldt ABN AMRO.

Inmiddels is 30 procent van de vacatures in de installatiesector onvervulbaar. Dat is hoger dan voor de corona-uitbraak en hoger dan in de bouwsector en industrie. Het grote tekort blijkt uit data van de arbeidsmarktindicator van ABN AMRO over de installatiesector. Deze indicator brengt de onvervulbare vacatures per gemeente en per beroep in kaart op basis van de reisafstand die werkzoekenden bereid zijn af te leggen in combinatie met het beroep dat zij zoeken. Hiervoor zijn gegevens gebruikt van Werk.nl, de website van het UWV.

Meeste vacatures in installatiesector

Het aandeel onvervulbare vacatures in de installatiesector is veel hoger dan in aanverwante sectoren zoals de bouw (23 procent) en de industrie (15 procent). In de zomer van 2020 lag de arbeidskrapte in de installatiebranche rond de 11 procent en was op dat moment vergelijkbaar met die in de bouwsector. Het aandeel onvervulbare vacatures verdubbelde sindsdien in de bouwsector, maar verdrievoudigde voor de installatiebranche.

Drukkend effect op verduurzaming

Dat tekort aan installateurs heeft een drukkend effect op het tempo waarin huizen en ander gebouwen worden verduurzaamd. Energieleverancier Essent waarschuwde al in 2019 en in 2020 hiervoor. Installateurs hebben immers specifieke kennis en vaardigheden die nodig zijn bij de installatie van warmtepompen, zonnepanelen en andere energiezuinige of -positieve installaties.

Bron: ABN AMRO


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Flemingweg 8, 2408 AV Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.