Actie en verantwoordelijkheid

Opinie 20-02-2020 om 10:15 - Alle rubrieken


Actie en verantwoordelijkheid


Onze wereld verandert! Dit proces gaat in een rap tempo en vaak zonder dat we ons er misschien direct bewust zijn. Maar het gaat snel. Een vriendin is momenteel op reis door Nieuw-Zeeland en haar verhalen en foto’s deden me denken aan het land dat ik ook heb bezocht tijdens een wereldreis in 2003 en 2004.

De reisverhalen en foto’s zijn fantastisch en prachtig en ze zorgen voor een herbeleving van de wereldreis die me heeft gevormd. Ze wakkeren ook het gevoel aan om weer te gaan in de richting waarin de wind waait. Maar mijn leven is veranderd en dus moet ik die keuze nu even uitstellen.

Milieu en klimaatverandering

Maar voor de maatregelen voor de veranderingen in het milieu mag zeker geen uitstel worden gegeven. Neem de Abel Tasman Gletsjer en de Frans Jozef Gletsjer op Mount Cook als voorbeelden. Deze trekken zich terug met 200 à 300 meter per jaar en in 2017 zelfs met 500 meter! Snel gerekend zijn ze in de afgelopen 15 jaar ruim vier kilometer geslonken. Hun lot is dat ze zullen verdwijnen! En dit is maar één van de zichtbare voorbeelden.

Nou ben ik niet een of andere milieuactivist maar sinds mijn wereldreis (2004) en het vaderschap (2007) is mijn denken wel veranderd. Recent is dit aangewakkerd door het boek Material Matters (dank aan Thomas Rau en Sabine Oberhuber) over de mogelijkheden om de huidige lineaire economie om te buigen naar een circulaire economie. Wat kan ik doen om de wereld te veranderen zodat niet alleen de momenteel protesterende scholieren maar ook de kinderen van onze kinderen nog een leefbare wereld overhouden? Ik kan natuurlijk een afwachtende houding innemen, zoals ook onze regering onder aanvoering van premier Rutten doet door afwachtend te wijzen naar andere landen, maar ik moet in actie komen.

BIM-moveren

We schrijven al jaren over BIM. De innovatie BIM heeft ervoor gezorgd dat we gebouwen sneller, beter en transparanter kunnen ontwerpen, bouwen en beheren. BIM als kapstok kan worden volgehangen met allerlei jassen/processen om ons bouwproces te verbeteren. Veel initiatieven rond BIM zorgen ervoor dat we ook LEAN, BREEAM, Systems Engineering, circulair ontwerpen en duurzaam bouwen, het Materialenpaspoort etc. kunnen inzetten in de bouw. Deze en andere innovaties moeten ervoor zorgen dat we het tij keren. Maar ook dat we in de toekomst geld blijven verdienen en zorgen voor een betere en leefbare wereld.

Dat het anders moet, is duidelijk. Of u het anders gaat doen, ligt voornamelijk bij uzelf. Je hoeft echt niet te wachten op die andere partij. Duurzaamheid kost niet per se tijd, geld en energie maar het levert ook wat op. Probeer het maar!

BIMPraat

Gelukkig zijn veel partijen al bezig om BIM te embedden in hun werkproces en dat is hoopgevend. Voor sommigen roept het ook vragen op. Vanaf maart zijn er weer maandelijkse BIMPraat sessies en dit jaar staan duurzaamheid, circulariteit en het milieu op de agenda. We zoomen in op ‘BIM en duurzaam en circulair bouwen’ en ‘BIM en het materialenpaspoort’. We gaan graag met u in gesprek voor uw portemonnee en uw wereld.

Geef ze het nakijken, innoveer met BIM en verbeter mede de wereld door (er toe) te doen!


Ed den Boer

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
Bezuidenhoutseweg 105, 2594 AC Den Haag, Nederland

Telefoon:
070 219 08 00

Over Ed den Boer:
Ed den Boer heeft in 2010 Het Nationaal BIM Platform opgezet als informatieportal met en voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in het gebruik van Bouw Informatie Management (BIM) in de bouwwereld of die al werken met BIM als methodiek. Doel van de website is kennis delen. In de afgelopen jaren is het platform gegroeid van een nieuwssite tot een interactief podium met naast nieuws ook opinies, verslagen, onderzoek, cases, video’s een evenementenkalender en het Bedrijvenregister. Buiten de site organiseert het platform ook kennisevenementen onder de naam BIMpraat. Sinds 2021 is Ed meer op de achtergrond en geeft hij leiding aan het salesteam van BIMlink.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.