Architects in Ctrl: Hans Kaashoek van Architektenburo Bakema over Archicad

Verslagen 17-09-2021 om 10:58 - Architectenbureaus - BIM-cloudplatforms


Architects in Ctrl: Hans Kaashoek van Architektenburo Bakema over Archicad


Afgelopen dinsdag 14 september vond de eerste online sessie plaats van Architects in Ctrl. Onder deze noemer organiseert KUBUS interactieve sessies om BIM’mers aan het woord te laten over hun ervaringen met BIM en ontwerpprocessen in Archicad. Kennisdeling en elkaar inspireren staan hierbij centraal. Architect Hans Kaashoek van Architektenburo Bakema mocht aftrappen en vertelde de 165 deelnemers over enkele indrukwekkende projecten waarbij hij onder andere met Archicad werkte.

Hans Kaashoek is al 35 jaar architect bij Architektenburo Bakema en heeft de transitie van tekentafel naar online werken volledig meegemaakt. “De tekentafel is nooit echt mijn vriend geweest. Dus toen de modelleersoftware opkwam, ben ik daar heel snel bij aangehaakt”, aldus Hans.

Rijksmonument Oude Delft

Vol trots vertelde Hans over het restauratieproject van Rijksmonument Oude Delft. Dit karakteristieke oude gebouw heeft de grote stadsbrand van 1536 nog overleefd. De nieuwe eigenaar wilde dit ombouwen tot een drietal appartementen. Om deze reden ligt de uitdaging met name bij de trappenhuizen. Aangezien het omgebouwd moest worden naar gescheiden woningen, was het nodig om split-level te tekenen. “Split-level bouwtekeningen zijn vaak onduidelijk. Daarom hebben we gekozen voor 3D-tekeningen in Archicad, want daarin kunnen we overzichtelijk werken. Je kunt overal doorsnedes maken en met de arceringsfunctie binnen Archicad krijg je snel overzicht tussen wat nog gebouwd moet worden en wat al af is.”

3D-model in VR met BIMx

Om de monumentencommissie van Delft te overtuigen, heeft Architektenburo Bakema gebruik gemaakt van BIMx. Met deze software hebben ze het 3D-model geüpload op hun tablet en kon de commissie hun plannen inzien via Virtual Reality. Ook stelt BIMx uitvoerend personeel in staat om altijd op de hoogte te zijn van bouwvoortgang en vergemakkelijkt het werkoverleggen. ‘Een soort live openhartoperatie’, zoals Hans het verwoordde.

Polderproject Leidschendam

Het tweede project dat Hans besprak was ‘Nieuw Buiten’ in de polder van Leidschendam. De opdrachtgever heeft dit terrein onder meer gekocht om aan buitenlandse relaties te zien hoe Nederland drie meter onder water ligt en toch niet overstroomt. De grootste uitdaging van het project was de wisselende grondhoogte, ontstaan door turfsteken in het verleden. Vrij snel hebben ze de locatie opgemeten met een landmeter, wat leidde tot een gedetailleerde tekening in AutoCAD. Deze tekening is geplaatst in het 3D-model in Archicad.  “Om het gebouw te ontwerpen waren deze gegevens cruciaal, maar ze hadden ook een andere functie. Het Hoogheemraadschap wilde deze tekeningen inzien om zeker te zijn dat tijdens het project geen dijken gesloopt werden”, aldus Hans. “Om dit te voorkomen, hebben we een kaart van het Hoogheemraadschap geüpload in Archicad.” Hans gaf een uitgebreide rondleiding door het 3D-model vol boerderijen en schuren. Bakema is bijna tien jaar bezig met dit omvangrijke project en is volgens Hans nu bezig met de laatste loodjes.

Intuïtief

Architects in Ctrl eindigde met een interactieve vragensessie voor deelnemers. Op de vraag “hoeveel scholing heb je gehad voor deze software?”, was Hans duidelijk: “Helemaal niets.” Hij heeft het zichzelf aangeleerd door middel van online tutorials en ondersteuning van KUBUS. “Het is heel intuïtief en zolang je klein begint, kun je het zo aanleren. Vervolgens kun je steeds iets gedetailleerder werken. En als je eenmaal doorhebt waar alles zit, dan kun je ineens alles.” Hans is erg tevreden met Archicad als alternatief voor de tekentafel en kijkt uit naar Archicad 25 dat in het vierde kwartaal van dit jaar wordt gelanceerd.

Meer weten over de mogelijkheden die Archicad biedt? Meld je dan aan voor een groepsdemo.


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Jac. P. Thijsseweg 1G, 2408 ER Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.