Architects in Ctrl met DEMO Architecten: ‘Alles valt op zijn plaats dankzij Archicad’

Nieuws 13-11-2023 om 17:08 - Architectenbureaus - Nieuws - Softwareleveranciers


Architects in Ctrl met DEMO Architecten: ‘Alles valt op zijn plaats dankzij Archicad’


Wanneer je over de E17 in de buurt van Waregem rijdt, merk je ongetwijfeld het indrukwekkende bedrijfsgebouw op waar in april 2024 TVH Equipment zijn intrek zal nemen. Typerende, hyperbole zonweringen fonkelen je van ver al tegemoet. Het gebouw is rond, wat doet vermoeden dat met name esthetische overwegingen ten grondslag liggen aan het ontwerp. Maar niets is minder waar… Architect-bestuurder Levi Deryckere van DEMO Architecten legt voor Architects in Ctrl van KUBUS uit waarom.

“TVH Equipment is een bedrijf dat zich toelegt op de verkoop, verhuur en het onderhoud van hoogwerkers, verreikers, heftrucks en grondverzetmachines. Om deze, (grote en hoge), machines te kunnen repareren en onderhouden, zijn aanzienlijk wat werkplaatsen nodig in het gebouw: 40 in totaal. Daarnaast realiseerden we kantoren voor meer dan 200 personen. De ronde vorm is uiteindelijk ontstaan doordat we de werkplaatsen rondom het centraal magazijn hebben geschakeerd. Hadden we de werkplaatsen namelijk naast elkaar gezet, dan waren de loopafstanden veel te groot geworden.” De kantoren zijn vervolgens boven op het magazijn en de werkplaatsen gerealiseerd. Om voldoende parkeerruimte te creëren is het gehele pand onderkelderd. Zo werd het een zeer compact geheel, beschrijft Levi. “Alles viel op zijn plaats: dit was de meest praktische invulling van het gebouw.”

Alles over Archicad overzichtelijk gebundeld

Een behoorlijk deel van het project is prefab, waardoor veel op voorhand werd gemaakt en op de werf gemonteerd. De zonwering is een ander bijzonder en stijlvol element van het bedrijfsgebouw. “Deze bestaat uit twee lagen rechthoekige lamellen die ten opzichte van elkaar zijn verschoven en geroteerd waardoor je een hyperboloïde vorm krijgt”, legt Levi uit. “Met behulp van bezonningsstudies in Archicad en Twinmotion bepaalden we de schaduw en lichtinval. De studies wisselden we vervolgens uit met de onderaannemer, die het model technisch uitwerkte. We zien reeds op de werf dat het resultaat precies is zoals we hadden voorspeld. De lamellen geven maximaal schaduw op de gevel. Daarnaast gebruikten we de bezonningsstudies voor de juiste beplanting van de daktuinen.” Met een 2D-programma waren we nooit op dit zonweringsconcept gekomen, denkt hij: “Sterker: het was gewoon niet gelukt.”

Dat DEMO Architecten sinds 2018 met Archicad werkt, is vooral Yenco’s schuld, grapt Levi. “Hij kende Archicad vanuit zijn opleiding (HoWest Brugge), dus toen wij op zoek gingen naar nieuwe modelleersoftware, kwam hij met het idee contact op te nemen met KUBUS.” Yenco Vanwalleghem (assistent architect): “In de voorstudiefase van het project TVH Equipment werkten we nog met VectorWorks. Daar konden we in 2D heel veel mee, maar in 3D verliep het wat stroef. Met Archicad had ik goede ervaringen, daarom vroegen we een demo aan. Naar aanleiding daarvan besloten we over te schakelen en het project verder uit te werken in Archicad.” De software benadert het 3D-verhaal anders, licht hij toe. “Het is ontwikkeld vanuit de 3D/BIM-visie en werkt intuïtief en redelijk eenvoudig. Collega’s waren in het begin sceptisch. Toen ze eenmaal merkten dat een hoop beperkingen op het gebied van 3D wegvielen, raakten ze enthousiast.”

What you see is what you get met Archicad

Levi: “De overstap was echt nodig. We voelden in de markt dat 3D/BIM meer de norm werd. Maar ik ben ook oprecht blij dat we deze keuze hebben gemaakt. Archicad heeft een groot aantal mogelijkheden, waarbij het grote voordeel is dat alle informatie in 1 model staat, zowel in 2D als in 3D. Je kunt jezelf niet meer voor de gek houden: what you see is what you get. Overigens merken we ook dat zowel opdrachtgevers als openbare besturen steeds vaker verwachten dat je een project zo realistisch mogelijk presenteert. Daarvoor vinden wij de koppeling met Twinmotion dan weer ideaal.”

Lees hier het hele verhaal van DEMO Architecten.


KUBUS

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Ronald de Graan

Adres:
Stuiverstraat 100, 5611 TC Eindhoven, Nederland

Telefoon:
040 213 19 50

Over KUBUS:
KUBUS is met BIMcollab wereldwijd marktleider op het gebied van cloud based BIM issuemanagement, geïntegreerd met modelvalidatie. Daarnaast is KUBUS exclusief distributeur van Archicad in Nederland en Vlaanderen, en ontwikkelaar van Nederlands meest gebruikte bestekverwerker KUBUS Spexx. KUBUS levert sinds 1992 BIM-software voor de ontwerpende en uitvoerende bouw: van ontwerpsoftware tot tools voor modelchecking en issuemanagement voor het verbeteren van modelkwaliteit. Ook adviseert en ondersteunt KUBUS bedrijven bij de transitie naar het werken met BIM, waarbij de praktijkgerichte aanpak ervaren wordt als onderscheidend.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.