BAM en VolkerWessels krijgen 60 miljoen euro compensatie voor Zeesluis IJmuiden

Nieuws 16-03-2022 om 13:59 - Aannemers en bouwbedrijven - Infra en civiele techniek


BAM en VolkerWessels krijgen 60 miljoen euro compensatie voor Zeesluis IJmuiden


BAM en VolkerWessels krijgen van de overheid bijna 60 miljoen euro als compensatie voor tegenvallers bij de bouw van Zeesluis IJmuiden. Dat project kostte vele tientallen miljoenen euro’s meer dan begroot.

De bouwbedrijven vonden dat de overheid als opdrachtgever ook deels verantwoordelijk was voor de opgelopen kosten en wilden een vergoeding. Rond de opening van de sluis afgelopen januari werd duidelijk dat dit zou gaan om tientallen miljoenen euro’s. Een onafhankelijke geschillencommissie geeft de bouwers nu gelijk, schrijft minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer.

Kosten door vertragingen

Rijkswaterstaat moet BAM en VolkerWessels onder andere 10,4 miljoen euro betalen voor wijzigingen aan contracten met de bouwbedrijven. Daarnaast kent de geschillencommissie de twee bedrijven 49,5 miljoen euro toe wegens de kosten door alle vertragingen binnen het project. Zeesluis IJmuiden kostte zowel BAM als VolkerWessels 112 miljoen euro meer dan ze hadden begroot. Het Rijk legde eerder ook al tientallen miljoenen euro’s extra toe op het megaproject.

Meer kabels en leidingen

Dankzij de nieuwe zeesluis kunnen grotere schepen de haven van Amsterdam bereiken. Al vanaf het begin van de bouw waren er tegenvallers. Zo stuitten de bouwers op meer kabels, leidingen en delen van een oude sluis in de grond dan ze hadden gedacht. Ook waren er problemen met de constructie waarin de sluisdeuren moesten komen.

Bron: Infrasite


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Jac. P. Thijsseweg 1G, 2408 ER Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.