Behoedzaam BIMmen

Opinie 16-09-2015 om 10:41 - BIM-adviseurs


Behoedzaam BIMmen


BIMmen staat, net als ketenintegratie, voor samenwerken. Een zwakke schakel kan het BIM-proces echter snel verstoren. Wat wij in de praktijk vaak tegenkomen, is dat niet alle partijen op hetzelfde BIM-niveau zitten.

In die gevallen dat dit speelt, zijn de intenties weliswaar altijd goed maar dat je, als een opdrachtgever dan met de vuist op tafel slaat en zegt “Ik wil BIMmen”, toch tegen zaken aan loopt die afbreuk doen aan de BIM-intenties. Opdrachtgevers kunnen contractuele verplichtingen hebben met partijen waar zij niet zomaar onderuit kunnen of omdat een project in een vergevorderd stadium is dat het niet meer rendabel is om een andere partij te kiezen omdat die toevallig wel Revit gebruikt.

Goede communicatie

Een goede communicatie is en blijft belangrijk. Soms kom je situaties tegen waar een BIMmend bureau de constructie zit na te tekenen van tekeningen die de constructeur heeft aangeleverd. Het lijkt dan ook een grap als de constructeur tijdens een vergadering zegt: “Oh, ik wist niet dat jullie wilden BIMmen. Al onze tekeningen komen uit ons Revit-model.”

Een ander probleem is de communicatie tussen modelleerpakketten. Zelfs in een Open BIM-omgeving kan de vreemde situatie ontstaan dat bepaalde pakketten die pretenderen goede IFC-bestanden te produceren inderdaad IFC-bestanden produceren die inleesbaar zijn in bijvoorbeeld Solibri maar dan weer niet in Tekla Bimsight of de DDS-viewer.

Verplichtingen

Als er contractuele verplichtingen zijn, bijvoorbeeld dat een IFC-bestand moet worden geleverd, dan wordt vaak met allerlei kunst- en vliegwerk geprobeerd om deze tevoorschijn te toveren. Met de nodige verlies aan informatie tot gevolg. BIMmen kan dan frustrerend worden en het proces vertragen in plaats van versnellen.

Het juiste platform kiezen is dan ook nog geen garantie voor een goed BIM-project. Continu gaat het over uitwisselen van informatie. Maar dit uitwisselen van informatie gaat nog niet parallel aan het uitwisselen van modellen. Open BIM is gebaseerd op samenvoegen van modellen in viewers, op fouten controleren en weer terugsturen. Je blijft altijd werken in je eigen omgeving. IFC-bestanden inladen in programma’s zoals Revit of Archicad gaat niet altijd zonder problemen en is daarom vaak niet betrouwbaar. Gaan we samenwerken op een Autodesk-platform zou je denken dat probleemloos-bestanden uitgewisseld kunnen worden tussen de programma’s uit de Autodesk-stal.  Maar ook dit kan nog wel eens tegenvallen. Aangezien Autodesk links en rechts bedrijven heeft overgenomen en er allemaal een Autodesk vlag op heeft gezet, is dit geen garantie voor eenheid. Sterker nog, het is logisch dat bestanden niet zondermeer uitwisselbaar zijn. Voor diverse programma’s is mapping van elementen nodig om een HE360-kolom in het ene programma ook als een HE360-kolom in het andere programma te zien en dan is het nog maar afwachten of het dan een juiste lengte heeft en de informatie op de juiste positie staat. Dit gaat wel, maar niet op het niveau dat we wel even gaan BIMmen en morgen klaar zijn.

Blijf behoedzaam

Kortom; als opdrachtgevers willen (dat je gaat) BIMmen, zul je zien dat plotseling iedereen ‘het kan’ en dat alle medewerkers zogenaamd ‘ruime ervaring’ hebben met BIM. Veelal bedoelen ze dan dat er ergens in de hoek een oude computer staat met een modelleerprogramma waar ooit eens een 3D-model op is gemaakt. Blijf dus behoedzaam als je wilt gaan BIMmen.


Bert Kamp

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
Ruisvoornvijver 9, 2492MN Den Haag, Nederland

Telefoon:
06 418 180 44

Over Bert Kamp:
Bert Kamp studeerde in 1995 af als architect aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam. Hij ontwikkelde zich via de oprichting van Beka3D Architectuur en Stedenbouw in 2006 en BIMsolutions in 2009 van bouwkundig tekenaar tot architect bij verschillende architectenbureaus zoals RPHS architecten in Voorburg en BSA Wim de Bruijn in Rotterdam. Uit zijn passie voor computerondersteund ontwerpen en een onvrede over de onbekendheid met BIM in de bouwwereld zet Bert zich naast zijn ontwerpwerkzaamheden in voor de verdere ontwikkeling van virtueel bouwen en BIM. Mede hieruit is in 2009 ook Het Nationaal BIM Platform ontstaan. Bert is eigenaar van BIMsolutions en hij implementeert sinds 2009 BIM bij bedrijven. Ook helpt hij organisaties met het modelleren in Revit of Archicad, geeft regelmatig lezingen en organiseert workshops. Hiernaast worden de mogelijkheden van het virtuele bouwen voor eigen projecten ingezet wat in 2010 begon met de uitbreiding van een woonhuis van 50 m2 tot een succesvol 2013 met bijvoorbeeld een SO en VO van gezondheidscentrum van 6.000 m2. Bert ziet BIM als model voor samenwerken en daarom gaat in 2014 met diverse partners enkele grote plannen tot uitvoering brengen.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.