Belang van natuur en licht voor goede sfeer in gebouwen

Opinie 12-11-2019 om 17:08 - BIM-adviseurs - Installatieadviesbureaus - Softwareleveranciers


Belang van natuur en licht voor goede sfeer in gebouwen


Is de leef- en werkomgeving in kantoorruimtes belangrijk? En moeten werkgevers hier rekening mee houden in hun relatie met werknemers? De antwoorden hierop zijn volgens mij volmondig ja. Want hoe fijn is het om te werken in een omgeving waar je je thuis voelt? Dus waar je niet de behoefte hebt om snel naar huis te gaan.

Ik hoorde laatst een spreker vertellen dat het bedrijf waar hij werkt zo’n 100 panden in beheer heeft. Deze panden zijn qua werkplek zo ingericht dat werknemers zich er fijn voelen. Dat ze zich er zelfs zo fijn voelen dat zij er verslaafd aan worden om zich daar te vertoeven. De focus van het bedrijf is om de ervaring van werknemers te kennen en hier rekening mee te houden. Ze vragen daarom om feedback over nieuwe technologieën en welke zouden moeten worden geïmplementeerd.

Dit sprak mij aan. Vooral de zin dat je werknemers verslaafd wilt maken aan hun werkomgeving. Hoe fijn is het als je werknemers zich thuis voelt op kantoor en het daardoor niet erg vinden om op het werk aanwezig te zijn. Ik denk dat dit heel belangrijk is als ik naar mij zelf kijk. Slimme technologieën kunnen hieraan bijdragen. Sensoren die ervoor zorgen dat er een perfecte temperatuur is. Sensoren die het licht regelen, want licht is heel belangrijk. Meeste kantoren hebben immers slechte verlichting. Het licht dat je hebt zoals bij het wakker worden of slapen gaan, is het beste. Je hersenen reageren hier namelijk op. Ook (nep)natuur helpt je mind te ontspannen en herpakken. Ook al is het niet echt, een screensaver of grote afbeelding doen wonderen.

Al deze factoren kunnen een belangrijke invloed hebben op de werksfeer. Zet een tafelvoetbal neer in de lunchruimte en zo wordt teambuilding en creativiteit gestimuleerd. Een fijne, gezellige omgeving draagt er aan bij dat werknemers het niet erg vinden om iets langer te blijven of minder bezig te zijn met de tijd om weer naar huis te gaan. Ik denk dat onze sector hier een belangrijke rol in kan spelen want deze goede voorbeelden zijn in mijn ogen heel geschikt voor toepassing in alle organisaties.


Patricia van Leeuwen

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
Noordhoek 37, 3351 LD Papendrecht, Nederland

Telefoon:
088 943 30 00

E-mail:
Openen

Over Patricia van Leeuwen:
Patricia van Leeuwen is al sinds 2008 actief in de wereld van 3D-ontwerpen en BIM. Sinds januari 2014 is ze als applicatiebeheerder werkzaam bij Iv-Consult onderdeel van Iv-Groep, en heeft de verantwoordelijkheid om de interne processen met betrekking tot software te optimaliseren. Hiervoor is ze van juli 2011 tot eind 2013 werkzaam geweest als BIM-manager en applicatiebeheerder bij Unica. Tot heden is ze bij Unica alleen nog ondersteunend werkzaam als BIM-adviseur en ondersteunt ze de BIM-coördinatoren en -managers bij het optimaliseren van de processen rondom BIM-projecten. Patricia is bovendien een expert in de applicaties die betrokken kunnen zijn in een BIM-proces. Hiertoe heeft ze een reeks opleidingen afgerond en certificaten behaald op het gebied van AutoCAD en heeft ze deelgenomen aan de AEC Industry Academy 2009 & Industry Day.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.