‘Belofte van BIM alleen in te lossen door hogere BIM-kwaliteit’

Opinie 11-03-2022 om 9:11 - Softwareleveranciers


‘Belofte van BIM alleen in te lossen door hogere BIM-kwaliteit’


Een interview met Ronald de Graan van KUBUS over BIM-kwaliteit en BIM-volwassenheid

BIM belooft een betere kwaliteit van de gebouwde omgeving. Een optimaal bouwproces, minder faalkosten en circulair bouwen. Volgens de BIM Monitor van het BIM Loket is er echter veel winst te behalen op het gebied van BIM-kwaliteit en BIM-volwassenheid. Zo’n 80 procent van de bouwprofessionals kent BIM, maar slechts 32 procent gebruikt het. En dat verbaast Ronald de Graan, directeur customer succes van KUBUS.

“Misschien wordt die verbazing deels veroorzaakt doordat wij werken met mensen die BIM al gebruiken of willen gebruiken”, vertelt Ronald. “Misschien verstoort dat onze visie hierop. Maar we hadden echt niet verwacht dat zoveel professionals het nog niet gebruiken.” KUBUS is volgens Ronald ook echt getriggerd door deze cijfers. “We denken in Nederland vaak dat we allemaal enorm BIM-volwassen zijn. Internationaal scoren we ook wel goed en zitten we altijd bij de top 3. Maar hoe volwassen zijn we, als een ruime meerderheid nog steeds geen BIM gebruikt? Daar is dus nog heel veel winst te behalen.”

Geen project zonder BIM

Dat klinkt hoopvol, maar de huidige situatie is ook problematisch. Want veel bouwprojecten kunnen volgens Ronald helemaal niet meer zonder BIM. “Het grootste deel van zo’n project gebeurt echt met en in BIM. En wat betreft de BIM-kwaliteit: ik denk wel dat iedereen er inmiddels van overtuigd is dat het juiste gebruik van BIM bijdraagt aan een kwalitatief beter gebouwde omgeving. Maar dat valt of staat met de kwaliteit van je BIM-proces. Dat moet je goed inrichten.”

BIM basis ILS 2.0

Wat betreft de kwaliteit van het BIM-proces ziet Ronald de afgelopen tijd een, in zijn ogen positieve, ontwikkeling in het afstemmen van voorwaarden. “Daarin heeft de BIM basis ILS ook een belangrijke rol gespeeld. Versie 2.0 daarvan gaat een flinke stap verder. Deze open standaarden en de afstemmingsmogelijkheden die daardoor ontstaan, zorgen voor een belangrijke stap voorwaarts.”

BIM-kwaliteit van data

Ook inhoudelijk wordt er inmiddels anders gekeken naar BIM-kwaliteit, meent Ronald. “Tot een paar jaar geleden ging dat vooral over de geometrie van modellen. Die moest kloppen. Maar dat gaat nu meer richting het waarborgen van data in het BIM-proces.”

Dat zie je volgens hem ook terug in de eerdergenoemde BIM basis ILS. Die gaat nog maar op één punt over geometrie, en voor de rest over de correctheid van data. Ronald: “Correcte data is essentieel voor de kwaliteit van je BIM-proces. En dat is ook nog wat complexer dan een goede geometrie. Die kun je visueel en geautomatiseerd goed controleren. De controle op de kwaliteit van data is iets abstracter. Maar gelukkig hebben we daar heel goede tools voor.”

Smart Issues van BIMcollab ZOOM voorkomen de overhead die wordt veroorzaakt door overbodige rapportage van clashes.

Smart Issues

KUBUS heeft volgens Ronald ingespeeld op het belang van correcte data. Binnen BIMcollab zijn er de zogenaamde ‘Smart Issues’. Hij legt uit hoe dit werkt. “Door het uitvoeren van bijvoorbeeld een clashdetectie ontstaan er issues. Maar in een groot project heb je te maken met honderden modellen, die regelmatig worden ververst. Voor het controleren van de issues binnen die modellen hebben wij een belangrijke automatiseringsslag gemaakt. Hierdoor hoeven die, soms vele duizenden, issues niet meer handmatig te worden nagelopen, om te beoordelen of ze al zijn opgelost. Smart Issues kunnen de status van gekoppelde clashes automatisch controleren, zonder dat een gebruiker de clashdetectie opnieuw hoeft uit te voeren. Dat scheelt natuurlijk enorm veel tijd. Daarnaast wordt het proces betrouwbaarder en het werk leuker.”

Archicad

“Ook binnen Archicad heeft KUBUS al jaren tools waarmee architecten kwalitatief goede data in hun BIM-model kunnen verwerken”, legt Ronald uit. “We merken ook dat onze klanten daar steeds meer naar vragen. Nu lopen architecten van oudsher ook wel voorop met BIM. Uit de monitor blijkt dat zo’n 60 procent al BIM-volwassen is, maar hierin zie je een bredere trend. We staan voor mijn gevoel echt op een kantelpunt, zeker in Nederland. Er wordt breed gestuurd op hogere kwaliteit van BIM-modellen. En er komen dus ook steeds meer tools om die te waarborgen.”

BIM-dino’s

Toch zijn er volgens Ronald nog wel enkele BIM-dino’s over. “En ik noem ze met opzet zo, omdat ze wel ‘uitsterven’. Inmiddels begrijpt de overgrote meerderheid van de sector dat BIM nu echt de standaard is. Maar bijvoorbeeld de bestekschrijvers lopen nog behoorlijk achter qua BIM-volwassenheid. En er zijn meer sectoren die daarin echt winst moeten behalen. Gelukkig gebeurt dat inmiddels wel. Partijen als installateurs, kleinere aannemers en toeleveranciers zijn nu bezig aan een inhaalslag.”

Oplossingen KUBUS

Logischerwijs vindt KUBUS dat iedereen tegenwoordig BIM zou moeten toepassen in hun bouwprojecten. Daarvoor biedt KUBUS een breed pallet aan oplossingen. Voor de grootste bouwkundige projecten ter wereld, maar ook voor projecten van bedrijven in hun BIM-puberteit, tot kleine bedrijven die voor het eerst willen gaan werken met een BIM-model. “Alleen zo kom je tot een betere kwaliteit van de gebouwde omgeving. Maar het rendeert natuurlijk pas echt, als alle partijen binnen één project meegaan in dat proces”, vindt Ronald. “Alle projectpartners moeten en kunnen op een minimaal niveau met BIM werken om succesvol te zijn.”

Ontdek wat de BIM-oplossingen van KUBUS voor jou kunnen betekenen:

Archicad

BIMcollab ZOOM

BIMcollab Cloud


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Jac. P. Thijsseweg 1G, 2408 ER Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.