BIM Bots

Opinie 17-04-2019 om 15:18 - BIM-adviseurs - Softwareleveranciers


BIM Bots


Op 1 april, en het was geen grap, ben ik begonnen als (part time) Senior Business Developer Digitisation bij TNO. Da’s een mond vol, hoor ik u denken … Wat ik dan doe? Ik vermarkt BIM Bots. Dit is slimme en autonoom werkende technologie die iets kan doen met BIM-data. Lekker vaag, nietwaar?

De Pay-off van TNO is ‘Innovation for Life’ en daar houden ze zich dan ook aan. Innovatie gaat soms gepaard met het ontwikkelen van toepassingen waar geen commerciële partij zich mee bezig wil (of lijkt te) houden. Doordat TNO een toegepaste researchorganisatie is, kan dat soms leiden tot enorm leuke toepassingen.

Slimmer controleren

Mijn vak is natuurlijk BIM en in dit licht; hoe mooi zou het zijn als Open BIM-data op een slimmere manier zou kunnen worden gecontroleerd en/of getoetst dan met een rule based modelchecker (descriptief toetsen) zoals we nu doen? Helemaal automatisch en ook al is de data onvolledig of staan de IFC-properties niet altijd op de goede plek, de uitkomsten worden – zonder tussenkomst van een persoon – teruggestuurd in BCF of starten een ander proces. Zo’n toetsing is dan bijvoorbeeld gebaseerd op voxel- (en/of agent-)technologie. Voxels zijn 3D-pixels die je kunt kennen van Minecraft. Hiermee kunnen we zo’n 3D-pixelbouwwerk automatisch maken van een geaggregeerd model bestaande uit verschillende IFC-disciplinemodellen. Door middel van een simulatie in plaats van een modelcheck, kunnen we dan beoordelen of je nergens hoger dan een meter naar beneden kunt vallen. Een snelle en zeer nauwkeurige methode die gebaseerd is op modernere technieken dan momenteel worden toegepast. Immers, doorvalbeveiliging is zeer slecht te beoordelen in een model. Waar staat in IFC zoiets beschreven?

Proof of concept

Bovenstaande ontwikkeling leidde tot hetgeen waarvoor vandaag gebak werd getrakteerd door mijn collega Léon van Berlo (wie had dat ooit kunnen denken, dat ik dat nog eens zou schrijven… mijn collega). Voor het ministerie van Binnenlandse Zaken is vandaag een belangrijke stap in een Proof of Concept afgerond die het automatisch toetsen van een gebouw aan de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG) mogelijk maakt. Écht volledig automatisch he? Dus vanuit je BIM Authoring software (Revit, ArchiCAD, FreeCAD, etc.) start automatisch een proces (ergens) op een webserver die het hele model doorspit en onderzoekt aan de hand van classificaties uit een database, die gebruik maakt van machine learning en de rapportage komt terug in BCF.

Onderliggende technologie

Iedereen wil iets zien, een demonstratie van de software zeg maar. Maar dan ga je al snel de diepte in en dat moet juist niet, we moeten met z’n allen focussen op de ontwikkeling van de onderliggende technologie. Da’s best een dure aangelegenheid. Althans voor de eerste, tweede en derde toepassing. Deze wordt steeds goedkoper naarmate er meer mee wordt gedaan. TNO ondersteunt de markt en wil niet concurreren, maar zoekt partners en uitdagingen, kortom; samenwerkingsverbanden.

Ik hoop dat dit blog je heeft getriggerd om mij – per omgaande – te laten weten wat jij graag geautomatiseerd zou willen hebben. Laat me eens weten of jouw organisatie geïnteresseerd is in deze nieuwe technologie en of je wellicht ideeën hebt voor jóuw killer-app die we samen kunnen ontwikkelen. Tot nu toe werd voornamelijk gedacht dat het een prima technologie zou zijn voor leveranciers van producten die elementen geautomatiseerd in een IFC-bestand konden aanvullen door hun aanbod. Maar misschien zie jij dat wel heel anders.

 

TNO heeft trouwens een filmpje gemaakt over BIM bots en dit geeft een aardige inkijkje in de waarde van deze nieuwe technologie voor productleveranciers in de bouw. Denk er gerust het jouwe van en zie de toepassing svp breder dan genoemd in dit voorbeeld.


Rob Roef

Type:
BIM-professional (Columnist)

Over Rob Roef:
Rob Roef is Senior Business Developer Digitisation bij TNO, BIM captain en Open BIM-evangelist.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.