BIM en Duurzaam Bouwen

Opinie 11-10-2012 om 12:12 - BIM-adviseurs


BIM en Duurzaam Bouwen


De bouwsector is dé aangewezen sector om werk te maken van duurzaamheid nu duidelijk is dat daar veel winst te halen is op sociaal, ecologisch en economisch gebied. Maar dat vereist een radicale omslag in zowel denken als doen.

Zoals Einstein al zei: “We can’t solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them.”

Er zullen business opportunities moeten worden gecreëerd om tot een integrale duurzame aanpak en implementatie te komen. Om dat te bereiken is zowel product- als procesinnovatie van groot belang.  Productinnovatie, dat we tonen bij ICDuBo, omdat ons huidige bouwen het resultaat is van vele optelinnovaties, terwijl er structureel door de jaren heen maar weinig is veranderd. En procesvernieuwing is nodig ter ondersteuning en versnelling van deze omslag naar duurzaam bouwen.  Door duurzaam bouwen zullen de rollen van alle partijen in het bouwproces substantieel veranderen. Door integrale samenwerking, ICT-ondersteuning (ondermeer via BIM), focus op de exploitatie en de klant als centraal uitgangspunt, is het vereist dat we onze processen anders gaan aanpakken. BIM kan daarbij uitstekend van dienst zijn.

BIM is niet alleen een technische applicatie maar zeker ook een organisatorisch hulpmiddel, want ook afspraken over welke gegevens, wanneer en in welke vorm geleverd moeten worden, maken een belangrijk onderdeel uit van BIM. Zo is BIM is een prima hulpmiddel om op een efficiënte wijze met diverse partijen samen te werken. De voordelen van BIM zijn het terugbrengen van faalkosten, er kunnen mooie (architectonische) plaatjes mee worden gemaakt en het bevordert de samenwerking en wederzijds begrip tussen alle partijen. In relatie tot duurzaam bouwen zijn ook koppelingen mogelijk met duurzame ontwerp-, bouw- en beheerdoelstellingen waarmee BIM een prima instrument kan zijn om bij te dragen aan een (versnelde) transitie naar duurzaam bouwen.

Maurice van der Meer is directeur van het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo).


Maurice van der Meer

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
Directiekade 2, 3089 JA Rotterdam, Nederland

Telefoon:
010 415 72 44

Over Maurice van der Meer:
Maurice van der Meer is directeur van het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo).

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.