BIM-engineers, waar vind je die?

Nieuws 15-07-2014 om 11:56 - Ontwikkelende aannemers


BIM-engineers, waar vind je die?


Heeft u ook last van het schreeuwende tekort aan goede BIM-engineers? Nieuwe projecten worden steeds vaker standaard als BIM-project aangepakt en veelal is het een uitdaging om hiervoor de juiste mensen te vinden. Toch zijn er in Nederland geen of nauwelijks opleidingen op het gebied van BIM.

Door de groei aan BIM-projecten is er veel behoefte aan BIM-modelleurs met ervaring en vakkennis. Zeker in de installatiesector zijn goede modelleurs schaars en kunnen gespecialiseerde detacheringsbureaus de vraag niet aan. Naast modelleurs is er ook behoefte aan BIM-engineers. Zij maken optimaal gebruik van een model, verrijken het model met informatie en zetten er een ontwerp in op. Deze BIM-engineers zijn mogelijk nog moeilijker te vinden. En dan zijn er de echte exoten, namelijk de BIM-engineers die een ontwerp tot uitvoeringsniveau kunnen modelleren. Dit zijn de schapen met 5 poten, die helemaal moeilijk zijn te vinden.

Ik vraag me af waarom dit zo moeilijk is. Zijn de pas afgestudeerde studenten dan niet opgeleid voor deze nieuwe manier van werken? Helaas … de duale opleiding Integrated Building & Engineering van Hogeschool Utrecht was een zeer geschikte opleiding voor BIM-engineers met de juiste bagage. Met de nadruk op ‘was’, want deze opleiding is helaas opgeheven en alleen nog beschikbaar als een specialisatie. In maart hebben de hogescholen gezamenlijk weliswaar bekend gemaakt te gaan werken met een opleiding waarin BIM wordt gedoceerd, maar die is pas in het studiejaar 2016/2017 een integraal onderdeel van de HBO-opleidingen. Dat betekent dat de eerste BIM-engineers pas in 2020 van de opleidingen komen. Zij moeten dan nog werkervaring gaan opdoen en veel praktische kennis tot zich gaan nemen.

Veel bedrijven lossen het probleem op door BIM-engineers en -modelleurs in te huren via gespecialiseerde detacheerders of als ZZP’ers. De vraag is echter groter dan het aanbod. En door het extern inhuren van deze expertise ontwikkelen bedrijven zichzelf onvoldoende. Ik vind dat bedrijven in eerste instantie moeten kijken of ze dit soort problemen kunnen opvangen door in de eigen organisatie en de eigen mensen te investeren. Hierdoor bouw je binnen het bedrijf ook zelf expertise op, draag je bij aan de ontwikkeling van je eigen personeel en borg je de continuïteit. Bedrijven moeten zich dus focussen op de eigen kudde en minder op de schapen met 5 poten in andere weides.

Hier zijn wel opleidingen voor nodig. Een softwarecursus is niet meer voldoende, want de meeste BIM-projecten ontstijgen dat niveau immers al snel door de hoge kwaliteit van de ingehuurde collega’s en de wensen van de opdrachtgevers. Gelukkig wordt er op dit moment bij Avans+ hard gewerkt aan het programma voor een 1-jarige opleiding tot BIM-engineer die binnen 3 maanden zal starten. Als het goed is, kunnen we hiervan dus al in 2015 de vruchten plukken. En misschien zijn er meer opleidingen in de maak. Pak deze kans. Voor jezelf of voor die leuke collega die naast je zit en zich ook best verder wil ontwikkelen.


Marieke Steltenpool

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
Runnenburg 13, 3981 AZ Bunnik, Nederland

Telefoon:
030 659 89 66

Over Marieke Steltenpool:
Marieke Steltenpool is conceptueel installatie-adviseur bij BAM Advies & Engineering, onderdeel van BAM Utiliteitsbouw.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.