BIM helpt architecten van urenfabriek naar kennisproduct

Opinie 09-12-2014 om 11:09 - BIM-adviseurs


BIM helpt architecten van urenfabriek naar kennisproduct


De architect staat onder druk. Het gedrag van klanten en de reactie van de architect in deze crisis heeft zich vertaald in een duivels dilemma.

Architecten zijn al jaren gewend om zich te profileren als allrounders en daarvoor hun uren door te berekenen. Maar klanten vragen om een fixed price en een voorspelbaar resultaat om hun risico te verkleinen. Om deze fixed price te kunnen aanbieden heeft de architect dus specialisten nodig van wie hij exact weet welke kwaliteit ze leveren en hoeveel uur ze daarvoor nodig hebben. Specialisten dus, en geen alleskunners. Helaas heeft hij deze specialisten net ontslagen en zijn ze tevens zijn concurrenten geworden. Het mes snijdt aan twee kanten, maar helaas in zijn eigen vingers.

Omschakelen

De architect zal moeten omschakelen van het verkopen van uren naar het verkopen van specifieke kennis. De bedrijfsprocessen moeten dus niet worden gestuurd op het maximaliseren van facturabele uren maar op het efficiënt inzetten van direct beschikbare én toepasbare kennis. Kortom; hij zal aan kennismanagement en productmarketing moeten gaan doen. De architect zal zijn ruime, maar daardoor ook niet-specifieke en vage kennis moeten omzetten naar direct toepasbare kennis in de vorm van ‘kennisproducten’. Dit kan hij doen door:

  • hergebruik van ontwerpen: (ladeplannen en concepten);
  • standaardisering in ontwerp (zowel esthetisch als bouwtechnisch);
  • standaardisering van klantprocessen (generieke diensten);
  • slim gebruik van referentieprojecten.

BIM

Hoe kan BIM hierbij helpen, hoor ik u denken. Nou, met name bij standaardisering in ontwerpen en ontwerpprocessen is BIM een zeer geschikt middel. Denk aan productbibliotheken, het snel aanpassen van (standaard) ontwerpen, koppelingen met Stabu en energieprestatietools. Dat alles is bijna direct visueel virtueel inzichtelijk voor de klant, indien gewenst via een iPad of zelfs smartphone. Geen verdere uitleg nodig lijkt me.

Architect, maak je kennis specifiek en verkoopbaar Uitgekiend kennismanagement en productmarketing in combinatie met het gebruik van BIM kunnen een succesvolle formule zijn. En dan snijdt het mes nog steeds aan twee kanten maar dit keer niet in je eigen vingers.


Job Mouwen

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
Tappersweg 46, 2031 EV, Haarlem, Nederland

Telefoon:
020 820 86 98

Over Job Mouwen:
Job Mouwen is architect en oprichter van Urban Symbiose en is oprichter en BIM-coördinator ArchitectuurBank BV. Tevens begeleidt hij architectenbureaus bij het invoeren van BIM.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.