BIM in het MBO

Opinie 07-01-2015 om 9:34 - BIM-adviseurs


BIM in het MBO


Helaas, BIM is nog lang niet het begrip wat het zou moeten zijn. Dat bleek wel afgelopen maand toen ik op een onderwijscongres over BIM in het MBO was waarin panelleden elkaar de loef afstaken omtrent ‘gereedschap’-keuze.

De heren (gelukkig geen dames) snapten nog steeds niet dat BIM een concept is en geen ‘gereedschap’. Uiteraard heb je gereedschappen nodig maar BIM gaat veel meer over communicatie. Wel erkennende dat, afhankelijk van de studierichting, ‘gereedschappen’ nodig zijn. Maar als je niet snapt dat BIM feitelijk een communicatieconcept is, dan kun je het nimmer optimaal toepassen. Al was het alleen maar vanwege het feit dat te veel lui nog denken in uitsluitend geometrische gegevensuitwisseling. BIM is veel méér en daarom maak ik mij zorgen als zo’n ‘toonaangevend’ congres doorspekt wordt door een ‘gereedschap’-discussie. Gelukkig volgde er wel nog een voorbeeld van een goede BIM-toepassing met communicatie als rode draad.

BIM heeft dus niet uitsluitend betrekking op het model, dat weliswaar geometrische elementen en kenmerken hiervan bevat. Het gaat juist over samenwerken en informatie delen buiten het model. Logisch toch dat je daarom beschrijft welke informatie je wanneer, door wie en aan wie beschikbaar stelt. Maar ook hoe.

BIM is derhalve ‘gereedschap’-onafhankelijk, of zo u wilt open standaard, met gebruikmaking van IFC, IFD en IDM. Ook goed om te weten, is dat TNO een BIM-woordenboek ter beschikking stelt waarin de juiste omschrijving is opgenomen. Ik schijf dit blog overigens voor het Nationaal BIM Platform en niet een ander concurrerend platform. Overbodig zou je denken, maar niets is minder waar.

Trouwens, Ed de Boer was ook op het congres, die zal wel de nodige reclame voor het platform hebben gemaakt. Niet overbodig dus, want zodoende kunnen de deelnemers waar ik qua BIM-kennis aan twijfel hun kennis opdoen binnen alle mogelijkheden van het platform.


Ad de Jongh

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
Europalaan 14-18, 5232 BC Den Bosch, Nederland

Telefoon:
073 750 67 50

Over Ad de Jongh:
Geen bedrijfsinformatie beschikbaar.


Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.