BIM in Nederland, het landschap wijzigt

Opinie 17-06-2014 om 9:35 - BIM-adviseurs


BIM in Nederland, het landschap wijzigt


Toen we bij ICN Solutions, meer dan 10 jaar geleden, begonnen met BIM, reed ik met een techneut over de Nederlands wegen. Soms leken we wel Don Quichot en Sancho Panza. Vechten tegen CAD-windmolens. Hoe anders ziet het bouwlandschap er nu uit. Bedrijven denken nauwelijks meer over BIM, ze zijn zich actief aan het orienteren.

Maar, het landschap wijzigt nog steeds. Met name binnen de aannemerij zie je veel beweging. Uiteraard zijn de meeste grote al volop ‘up en running’ met BIM en zijn de middelgrote er actief mee bezig. Verder kijken dan je neus lang is, heeft de aannemerij behoorlijk in beweging gekregen. Het vechten om de gunst van opdrachtgevers wordt als uitgangspunt zwaar meegenomen.

Bij de architecten zien we meer het volgen van de markt. Ze zitten ook beslist niet stil maar zijn meer afwachtend dan de aannemers. De bouwers, met name die meer en meer zelf ontwikkelen. Behoorlijk veel adopteren de nieuwe technologie. Voordelen zijn intern, maar duidelijk ook extern.

Een van mijn paradepaardjes; aannemer X, ik noem geen naam want men wil niet dat concurrenten hun zomaar kunnen volgen. Nou is het waar dat zij heel ver zijn, maar uniek kan ik niet zeggen, ik mag in meerdere keukens kijken dus weet wel beter.

Potentiële kopers komen in hun showroom, vanuit een ‘standaard’ wordt een woning samengesteld. Alle onderlinge elementen zitten in hun ‘bibliotheek’. Niet per deur, toilet, wand, maar als samenstellingen die gefabriceerd worden in hun ‘werkplaats’. Ongelofelijk alle mogelijkheden, en toch voor gedefinieerd, dus kostenbesparend. Uiteraard loopt de prijs van de woning mee met de keuze die men maakt. Heeft men zodoende dat object dan plaatst men het op het digitale kavel, uiteraard naast de reeds verkochte andere ontwerpen, zodat men het straatbeeld verkrijgt.

Uiteindelijk tot een keuze gekomen, dan worden administratieve zaken afgehandeld en in een andere ruimte via een 3D-printer het uiteindelijke ontwerp, dus bestelde keuze, op H0 schaal (modelspoorbaan schaal) uitgeprint. Je moet die gezichten zien as men dit na ondertekening, of zelfs daarvoor, in de handen krijgt. De prijs wist men al, alleen emotie blijft over. De nieuwe woning heeft men in handen, tekenen is geen enkel bezwaar meer.

Als je spreekt over innovatie, dan is deze aannemer wel een schoolvoorbeeld van hoe je met de tijd mee moet gaan. Overigens ‘klein’ detail, men heeft opdrachten genoeg. Denk maar eens aan mond op mond reclame die men hierdoor krijgt. Overigens in de showroom staat ook een maquette van de nieuw te bouwen wijken, want men print twee exemplaren dus het project groeit. Deze onderneming had vroeger een AutoCAD LT. Men moest de tekeningen, door anderen gemaakt, toch kunnen openen. Momenteel zijn er drie Revit BIM-stations, zo zie je de markt verschuiven.

Voornoemde organisatie is niet een ‘witte raaf’ in mijn relatiebestand, momenteel ben ik bij zes anderen ook bezig een soortgelijke ‘workflow’ te activeren. Als u nog aan het denken bent over BIM, let dan goed op uw zaak.

Naast de aannemerij zijn ook architecten actief in het ‘voorlichten’ van opdrachtgevers. Wat krijgt men meer uit BIM-modellen, wat kan men meer doen richting beheer en onderhoud, exploitatie dus. Gewoon ‘wat heb ik eraan’, ‘wat kan ik ermee doen’, ‘wat is mijn voordeel’. Ook daar mag ik verscheidene bedrijven in ondersteunen. Leuk hè mijn werk, en dat op mijn leeftijd.

Benieuwd op welke trede u staat?


Ad de Jongh

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
Europalaan 14-18, 5232 BC Den Bosch, Nederland

Telefoon:
073 750 67 50

Over Ad de Jongh:
Geen bedrijfsinformatie beschikbaar.


Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.