BIM kan opbloeien door coronacrisis

Opinie 28-05-2020 om 10:40 - BIM-adviseurs


BIM kan opbloeien door coronacrisis


Bimmen kan opbloeien als het met de economie slechter gaat. In 2009 ging het slecht in de bouw en had iedereen plotseling de tijd en mensen om in BIM te investeren. BIM was hot. Iedereen had grote plannen en wilde meedoen.

Toen het weer beter ging, was alle goodwill echter snel weer verdwenen. Het samen bouwen werd weer ‘ieder voor zich’. Bimmen verwerd weer tot 3D-modelleren en kostte ineens te veel. En dan gaat er natuurlijk snel weer een streep door. Koppelen met begrotingen of Facility Management is nooit gemeengoed geworden. De overheid zou zo alleen maar IFC-info willen, maar bij het omgevingsloket is het IFC-model nooit verder gekomen dan achtergrondinformatie.

Digitale revolutie

BIM is achtergebleven in de digitale revolutie die we overal om ons heen zien. De laatste tien jaar is er weinig schokkends gebeurd. Corona geeft ons nu een herkansing en kan BIM een nieuwe impuls geven. Veel medewerkers wordt gevraagd thuis te werken en contact met anderen te vermijden. Op de verschillende platforms kunnen we productief blijven zonder naast elkaar te zitten. Daar is BIM bij uitstek geschikt voor.

BIM in de cloud

De BIM-platforms stellen ons in staat om grote projecten te beheren. Ook vanuit de huiskamer. Architecten, ingenieurs, aannemers, consultants en ontwerpers in het algemeen moeten werken in de cloud. Als we dit dan met Microsoft Teams of vergelijkbare programma’s combineren, kunnen we razendsnel het virtuele kantoor van 2020 inrichten. Zelfs de koffie en de borrel kunnen we virtueel doen. We hoeven ons geen zorgen te maken wie de Bob is want we zijn al thuis.

BIM kan er dus bijdragen aan nieuwe creativiteit. In plaats van distantiëren kan BIM bovendien mensen dichter bij elkaar brengen. Al was het alleen al dat we collega’s wat beter leren kennen door de boekenkast op de achtergrond. Laat dus je boekenkast zien en ga dus meer werken in de cloud. Zo is BIM meer dan een oplossing voor de weinigen en wordt het een innovatie voor velen.


Bert Kamp

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
Ruisvoornvijver 9, 2492MN Den Haag, Nederland

Telefoon:
06 418 180 44

Over Bert Kamp:
Bert Kamp studeerde in 1995 af als architect aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam. Hij ontwikkelde zich via de oprichting van Beka3D Architectuur en Stedenbouw in 2006 en BIMsolutions in 2009 van bouwkundig tekenaar tot architect bij verschillende architectenbureaus zoals RPHS architecten in Voorburg en BSA Wim de Bruijn in Rotterdam. Uit zijn passie voor computerondersteund ontwerpen en een onvrede over de onbekendheid met BIM in de bouwwereld zet Bert zich naast zijn ontwerpwerkzaamheden in voor de verdere ontwikkeling van virtueel bouwen en BIM. Mede hieruit is in 2009 ook Het Nationaal BIM Platform ontstaan. Bert is eigenaar van BIMsolutions en hij implementeert sinds 2009 BIM bij bedrijven. Ook helpt hij organisaties met het modelleren in Revit of Archicad, geeft regelmatig lezingen en organiseert workshops. Hiernaast worden de mogelijkheden van het virtuele bouwen voor eigen projecten ingezet wat in 2010 begon met de uitbreiding van een woonhuis van 50 m2 tot een succesvol 2013 met bijvoorbeeld een SO en VO van gezondheidscentrum van 6.000 m2. Bert ziet BIM als model voor samenwerken en daarom gaat in 2014 met diverse partners enkele grote plannen tot uitvoering brengen.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.