BIM-protocollen van BBBDC

Opinie 21-12-2023 om 11:37 - BIM-adviseurs - Nieuws


BIM-protocollen van BBBDC


Bij BBBDC worden we nogal eens gebeld als het ‘niet helemaal goed gaat’ met de BIM-protocollen. Veelal zijn zaken in een BIM-proces van te voren niet goed vastgesteld of gevolgd. Met mijn ervaring met BIM, heb ik hier een paar tips voor een goed BIM-protocol zodat je dit kunt voorkomen.

Voor opdrachtgevers:

Zorg dat je je eigen BIM-protocol hebt, en dat dit protocol al bij eerste de stappen in een project door jullie als bindend wordt beschouwd.

Voor adviseurs:

Stel op basis van dat BIM-protocol vast wat ieders rol en verantwoordelijkheid is. En minstens zo belangrijk: let goed op dat de eisen in dat BIM-protocol voor jullie haalbaar zijn, en houd je er vervolgens ook aan.

Voor BIM-coördinatoren:

In Nederland heb je al een handige basis en een uitvoeringsplan. Dit vormt een aardige basis voor het bouwen van je eigen BIM-Protocol. Maar we hebben nog wel wat extra tips en richtlijnen die we zelf toepassen op onze projecten:

  • Samenwerken met Revit-bestanden: houd geometrie (het model) en views/sheets en schedules in 2 gescheiden files: Model met de geometrie (het feitelijke BIM-model), en de Master met daarin de tekeningen (views/sheets) en schedules.
  • Applicatie-updates: bepaal een duidelijke procedure voor updates.
  • Nulpuntcoördinatie: hanteer een logisch te herleiden project-nulpunt, en zorg ervoor dat iedereen datzelfde punt hanteert.
  • Installatie: INS-schema’s hebben vaak een Add-on (bijvoorbeeld van Stabiplan maar ook van Dynamo). Het gebruik van dit soort add-ons moet op elkaar worden afgestemd. Al helemaal wanneer er na de (ver)bouw ook in de onderhoud- en beheerfase wordt gewerkt met de modellen.
  • Issue-communicaties (BCF-Solibri, etc.): spreek af wie een issue mag veranderen in ‘Opgelost’. We zien weleens verslagen waarbij BIM-participanten zelf alvast een issue als opgelost hebben beschouwd.
  • Bestaande toestand: zorg dat elke participant beschikt over dezelfde bronnen (bestaande tekeningen/modellen). Spreek af wat leidend is en wat niet, om te voorkomen dat er verschillende interpretaties ontstaan.

Auteur: Gerard van Booma


BBBDC

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Gerard van Booma

Adres:
Lage Kanaaldijk 115, 6212 NA Maastricht, Nederland

Telefoon:
043 241 00 03

Over BBBDC:
BBBDC is een bedrijf gevestigd in Maastricht dat zich toelegt op BIM (in de bouw) in de breedste zin van het woord. We helpen bedrijven bij het starten met BIM, we maken producties in BIM (BIM-Modellen), of we begeleiden BIM-processen. Ook in Beheer en onderhoud passen we BIM toe. Onze diensten: Bim-Management BIM-Monitoring, Bim-Implementatie, Bim in Onderhoud & Beheer, Bouw-Management. Recente projecten waaraan we hebben meegewerkt: Hoog Catharijne Utrecht, Alexandrium Rotterdam, Biostoom-centrale Beringen (B), Wooncomplex Polverpark Maastricht, Quartier Blue Hasselt (B)

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.