BIM Uitvoeringsplan 2.0 binnenkort beschikbaar

Nieuws 27-07-2021 om 10:25 - BIM-adviseurs


BIM Uitvoeringsplan 2.0 binnenkort beschikbaar


Werken met BIM in de bouw vereist goede contract- en werkafspraken. De BIM-wereld verandert echter snel en daarom zijn er nieuwe protocollen op komst. Duurzaam Gebouwd behandelt in een lezenswaardig artikel het BIM Uitvoeringsplan 2.0.

Een groep bouwende partijen nam vorig jaar het voortouw om tot een nieuw BIM Uitvoeringsplan te komen: BUP 2.0. Die intentie werd beloond met de DigiDare Award 2020. Binnenkort komt het nieuwe platform online beschikbaar. Digitaal Gebouwd laat Ernst Bouma en Jasper de Mink aan het woord namens de acht initiatiefnemers.

Open cultuur

Bouma is bij Vink Bouw onder meer verantwoordelijk voor BIM. Hij staat voor een ‘heel erg open cultuur’ om samen te vernieuwen. “BIM is zo groot dat het beter is om dit soort dingen met elkaar te delen. Het is onzin om iemand anders steeds dezelfde fouten te laten maken die wij al maakten. Jasper en ik zijn nu bezig om dit wat groter te trekken en dat typisch Nederlandse communitygevoel aan te boren.”

Kloof tussen engineeren en bouwen

De Mink, samen met Lex Ransijn actief in VDCbase, verbaasde zich als bouwkundige over het ‘grote gat’ tussen engineeren en bouwen. “Het is een enorme kloof die we moeten dichten. Ontwerpende partijen zeggen ‘waarom bouwen ze niet wat we ontworpen hebben’ en bouwers zeggen ‘waarom ontwerpen ze niet iets dat wij kunnen bouwen’. Er is weliswaar een hele transitie gaande richting BIM, maar er komt een nog veel grotere digitale transitie in de bouw. We kunnen daarom geen twee sporen meer hebben. Er moet gewoon één treintje komen. De digitalisering is een mooi middel om dat treintje sneller en beter te laten rijden.”

Netwerk

“Ik was eerder BIM-manager bij Dura Vermeer”, vervolgt De Mink, “en kwam er al snel achter dat je die keten nodig hebt. Anders loop je mijlenver voor de anderen uit en daar heb je niets aan. Het is zaak om alle kennis in een netwerk uit te venten. Bimmen gaat ook over afspraken maken. Hoe leg je bijvoorbeeld een bestaande situatie vast? Dat kan met een 3D-scan, waarvan je dan een BIM-model maakt. Dat kan op wel tachtig verschillende manieren, waarvan er waarschijnlijk zestig niet lekker werken. Daarover kun je beter met elkaar in gesprek gaan.” Bouma voegt toe: “Dat zorgt voor zo’n groot vliegwiel. Zo werd het voor mij veel efficiënter om de implementatie van BIM door te voeren in ons bedrijf.”

BUP 2.0

Een van de resultaten van deze samenwerking, waarbij ook het BIM Loket werd betrokken, is het BUP 2.0. Onderdeel van het nieuwe digitale platform zijn drie hoofdzaken:

  1. Digitalisering versnellen met BIM Uitvoeringsplan 2.01 BUP 2.0 wordt het nieuwe handvat met de kennis van nu, die regelmatig zal worden bijgespijkerd.
  2. ISO 19650, over hoe je alle informatie over bouwwerken vastlegt, inclusief zaken als ontwerp, realisatie, beheer en de samenwerking.
  3. De toepassingen. De Mink legt uit: “Wat kun je met het BIM-model werkelijk uitvoeren? Zoals zaken 3D-scannen, visualiseren, simuleren en controleren. Of calculeren en het koppelen van de data aan andere informatiebronnen. Er zijn legio toepassingen mogelijk en dit is een onderdeel dat redelijk vloeibaar mag zijn. Bedrijven kunnen hier hun best practice laten zien. Als je meer van dezelfde ervaringen bij elkaar legt, kom je misschien tot een handleiding en een volgende stap.”

Bron: Duurzaam Gebouwd


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Flemingweg 8, 2408 AV Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.