BIM vraagt procesmanagement

Opinie 01-03-2015 om 12:01 - BIM-adviseurs


BIM vraagt procesmanagement


Je ziet dat het aantal actieve BIM-deelnemers in projecten groeit. Waar het zich in het verleden voornamelijk tot de ontwerpdisciplines beperkte, zie je nu een groeiend aantal (onder-)aannemers en leveranciers in BIM-projecten.

Met name in projecten met ketenintegratie zie je dat deze partijen vroegtijdig worden ingeschakeld om zo hun kennis te kunnen inbrengen. In de basis veelal adviserend maar later ook engineerend. Dit resulteert steeds vaker in de daadwerkelijke uitwisseling van 3D-modellen ten behoeve van werkvoorbereiding tot en met rechtstreekse aansturing van productie vanuit het model.

Door de optimalisatie van modelleer- en controlesoftware is men tegenwoordig al goed in staat deze modellen geometrisch af te stemmen en te clashen. Ontwerpmodellen gelden als input voor de leveranciers en deze worden afgestemd en vergeleken met productiemodellen. Wat er echter vaak nog ontbreekt, is de regie van dit totale engineeringsproces, met name richting productie.

Voorbeelden van projecten waarbij leveranciersmodellen geclasht worden terwijl sommige onderdelen al worden geproduceerd, zijn helaas geen uitzondering. Of partijen die in een te vroeg stadium al ‘moeten’ modelleren op basis van te weinig informatie en hierdoor meermaals overnieuw moeten modelleren. Denk bijvoorbeeld ook aan de coördinatie van kopersopties in de woningbouwsector voor de leveranciers.

Een goede afstemming van ontwerp, engineering, werkvoorbereiding, verkoop en productie is dan ook van cruciaal belang. BIM is een hulpmiddel voor en zeker geen vervanging van taken van de projectleider of liever gezegd procesmanager.

In de praktijk zit nog vaak een overlap tussen de rol van BIM-manager en de projectleider of uitvoerder van de uitvoerende partij. Nu wordt deze rol meestal nog vervuld door twee verschillende, al dan niet externe, personen omdat huidige projectleiders nog niet voldoende BIM-kennis hebben en de BIM-manager niet de controle (en verantwoordelijkheid) heeft over het uitvoerings- en werkvoorbereidingsproces.

Hopelijk onderkennen uitvoerende partijen dit en investeren zij in de digitale uitvoerders van de toekomst. De (faal-)kosten en mogelijke besparingen bij BIMmen zitten namelijk echt niet in het modelleren, maar hoofdzakelijk in de aansturing en afstemming van processen. BIMmen in de keten vergt meer dan louter engineeren en controleren.


Mark van Gurp

Type:
BIM-professional

Adres:
Oerdijk 2, 7433 AA Schalkhaar-Deventer, Nederland

Telefoon:
0570 54 69 69

Over Mark van Gurp:
Geen bedrijfsinformatie beschikbaar.


Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.