Blog digiGO: Het belang van een (project)bibliotheek

Opinie 14-12-2023 om 11:28 - Nieuws - Standaardisatie en normering


Blog digiGO: Het belang van een (project)bibliotheek


Gegevensbeheer in een project heeft behoefte aan zowel gestandaardiseerde, projectoverstijgende bibliotheken, als aan een specifieke, gevalideerde projectbibliotheek. Zo luidt de conclusie die BIM-docent en onderzoeker Wiechert Eschbach van Hogeschool Windesheim trekt in deze blog op digiGO.nu, naar aanleiding van zijn onderzoek naar informatieoverdracht in het energietransitieproces.

Een modelleur moet van vele markten thuis zijn, schrijft Wiechert Eschbach. Dat is de praktijk, als we wél aangeven welke informatie er in een BIM-model moet worden verwerkt, maar deze informatie niet ter beschikking staat aan de modelleur. Zolang dit blijft bestaan, is de kwaliteit van een BIM-model zo goed als de modelleur en diens omringende workflow.

Groot deel van ‘as-built’ BIM-modellen nog niet op voldoende niveau

Op Hogeschool Windesheim wordt een onderzoek uitgevoerd naar informatieoverdracht in het energietransitieproces. Een manier om te weten te komen wat er gebeurt met de informatie in BIM-modellen na realisatie, is aankloppen bij bedrijven die met deze modellen werken: vastgoedeigenaren en ondersteunende datasoftwarebedrijven. Het blijkt dat een groot deel van de ‘as-built’ BIM-modellen nog niet op een voldoende niveau zijn om de data betrouwbaar over te kunnen dragen voor gebouwbeheer. Aanvullen of opnieuw modelleren komt veel voor. Dat kan te maken hebben met onduidelijke afspraken, maar ook met de complexiteit van het inwinnen en verwerken van gegevens.

Lees de volledige blog over het onderzoek op digiGO.nu.

Bron: digiGO


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Jac. P. Thijsseweg 1G, 2408 ER Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.